A VAGYONVÉDELEM NAPJAINKBAN

Amióta az ember rendelkezik magántulajdonnal, azóta léteznek olyanok, akik szeretnének bennünket megszabadítani vagyontárgyainktól. Így a vagyonvédelem is korán megjelent a történelemben. Míg az ősidőkben az emberek csak a bunkósbotokra és a harapós kutyákra hagyatkozhattak, addig ma már csúcsminőségű biztonságtechnika és emberek együttműködő munkája eredményeként valósul meg a hatékony vagyonvédelem. A XXI. század fordulóján minden alhálózatokra épül, legyen szó szórakoztató elektronikáról, közlekedésről vagy épp a lakásunk, autónk védelméről.

vagyonvedelem napjainkban
premium canada

Prémium minőségű kanadai riasztórendszer

mabisz

MABISZ minősítés

10kplusz

Több mint 10 000 telepített rendszer tapasztalatával

knowhow

Szakképzett telepítő csapat

recovery

Óriási kedvezmény távfelügyeleti szolgáltatás igénylése esetén

MIÉRT ÉRDEMES LAKÁSRIASZTÓT BESZERELTETNI?

A bűnözők repertoárja sajnos egyre bővül, újabb és újabb eszközöket, módszereket vetnek be céljaik elérésében, amelyet biztonságunk elérése érdekében meg kell előznünk. A riasztórendszerek feladata a betörés, rablás vagy tűz esetén a megfelelő jelzésadás, esetenként épületgépészeti vezérlésekkel kiegészítve azt. A riasztórendszer önmagában sajnos nem akadályozza meg a betörést, de egyrészt megelőzés és elrettentés szempontjából igen hasznos, másrészt, ha megtörténik a betörés, a megszólaló riasztó sziréna egyből megzavarja az elkövetőt, és sok esetben akár menekülésre is készteti.

vagyonvedelem miert erdemes
MIT KELL TUDNI A CRITERION RIASZTÓRENDSZEREIRŐL?

Vezető távfelügyeleti szolgáltatóként fontosnak tartjuk a folyamatos fejlesztéseket, és arra törekszünk, hogy ügyfeleinknek modern, innovatív és kiváló minőségű riasztó rendszereket biztosítsunk. A vagyonvédelmi rendszer kiépítésekor prémium minőségű távfelügyeleti szolgáltatást is kínálunk Önnek, hogy ingatlana még nagyobb védelem alatt álljon a nap 24 órájában.

Társaságunk folyamatosan törekszik a legbiztonságosabb, egyben a leginnovatívabb riasztórendszerek telepítésére, kiépítésére, fókuszba helyezve a káresemények megelőzését. A preventív eszközök egyik legszembetűnőbb és mindenki számára látható eleme a sziréna. Ez az új éjszaka világító kültéri hang- és fényjelzőnk messziről üzeni, hogy otthona távfelügyeleti szolgáltatással védett, így jelentősen csökkenti már a betörési kísérlet kockázatát is. A nagyobb biztonságot jelentő szirénát egyedüli szolgáltatóként vezettük be Magyarországon.

A riasztórendszerek kialakítást figyelembe véve két fő csoportra bonthatók, a vezetékes és a vezeték nélküli riasztórendszerekre. Vezetékes riasztó esetén a központ és az érzékelők között a kommunikációk kábelhálózaton keresztül történik. Vezeték nélküli riasztó esetén a kapcsolat a központ és az érzékelők között rádiós úton (teljes mértékben vezeték nélkül) történik.

MILYEN MEGOLDÁSOKAT JAVASLUNK?

Minden egyes riasztórendszert személyre, illetve objektumra szabottan alakítunk ki. A CRITERION Távfelügyelet biztonságtechnikai mérnökei és műszaki kollégái az adott objektum speciális paramétereinek megfelelően kombinálják a lakásriasztó rendszer érzékelők fajtáit és számát. A különféle érzékelők segítségével vagyonvédelmi rendszer érzékeli az illetéktelen behatolást és hangjelzés formájában megjeleníti azt.

Alapesetben a helyiségek védelmére passzív infra mozgásérzékelők javasoltak, ugyanis megfelelően elhelyezve lefedi és védi az egész helységet. Amennyiben az adott helyiségben előfordulhat nagyobb hőingadozás vagy esetleg klíma található, mely a riasztórendszer élesített állapotában is bekapcsolható; úgynevezett kombinált (PIR+mikrohullámú) érzékelő javasolt. Amennyiben otthonlétünk ideje alatt is szeretnénk védelmet, úgy célszerű a mozgásérzékelők alkalmazásán kívül minden nyílászáróra nyitásérzékelőt szerelni. Ez esetben csak a nyitásérzékelők aktiválódnak, vagyis egy úgynevezett héjvédelmet hozunk létre. Ebben az esetben a mozgásérzékelők használatára nincs lehetőség, és a nyitásérzékelő alkalmazása kevés lehet, jó alternatíva megoldást kínál a lakásriasztó rendszerhez az üvegtörés érzékelő felszerelése. Ma leginkább akusztikus úton működő érzékelőt használunk, melynek előnye, hogy megfelelően elhelyezve akár több helységvédelmét is biztosíthatja. Vonal menti védelem esetén (pl. egy kerítés mentén) infrasorompót használjunk, mely láthatatlan infrasugarak segítségével működik.

vagyonvedelem miert megoldas
VEZETÉKES RIASZTÓRENDSZEREK ELŐNYEI

A riasztórendszer felépítését tekintve a következő főbb egységekből áll:

 • lakásriasztó központi egység;
 • lakásriasztó kezelőegység;
 • riasztórendszer érzékelők;
 • riasztást helyben megjelenítő eszközök, pl.: hangjelző.

Vezetékes riasztórendszer estén minden elem biztonságtechnikai kábellel kapcsolódik össze. A biztonságos kialakítás érdekében a különféle érzékelők csillagpontosan kapcsolódnak a központi egységhez, melynek előnye, hogy riasztás estén pontosan beazonosítható a riasztás helye. A kábelezés kialakításakor fontos szempont a szabotázsvédelem, hogy egy esetleges kábelszakadás vagy kábel elvágás rögtön észlelhető legyen és adott esetben riasztást okozzon.

Vezetékes rendszerek esetén a riasztó központi egysége be van kötve a hálózati tápellátásba (230V), de e mellett tartalmaz egy akkumulátort, hogy áramszünet esetén is megfelelő legyen a védelem. Az érzékelők a riasztó rendszer központjától kapják a tápellátást.

A vezetékes kialakítás előnyei:

 • Stabil kommunikáció a különféle eszközök és riasztóközpont között, ami egyben megbízható működést is eredményez, hiszen kizárt az érzékelők leszakadása.
 • „Gondozásmentes”, az érzékelőkben nem kell elemet cserélni, a központtól kapják az áramellátást.
 • Költségbarát: a családi költségvetésbe könnyen beleilleszthető, mert olcsóbb, mint a vezeték nélküli társa.
 • Takarékos, kis áramfelvétel jellemzi.
 • Az érzékelők tekintetében széles termékkínálat áll rendelkezésünkre, hogy a legkülönfélébb igények, valamint a védett objektum adottságainak megfelelő szintű biztonsági rendszert hozzuk létre.
VEZETÉK NÉLKÜLI RIASZTÓRENDSZEREK ELŐNYEI

A riasztórendszer főbb részeit tekintve megegyezik a vezetékes riasztórendszer kialakításúval, a fő különbség a központi egység és az érzékelők közötti kapcsolatban van. Vezeték nélküli lakásriasztó rendszerek esetében nincs szükség kábelezésre, az eszközök vezeték nélküli úton kommunikálnak egymással. Fontos, hogy a kábelezés hiánya miatt a riasztórendszernek időközönként önellenőrzést kell végrehajtania. Függetlenül az élesített állapottól, az érzékelők meghatározott időintervallumokban jelzést küldenek a riasztó központi egységnek. Amennyiben ez elmaradna, a riasztó központ tudja, hogy leszakadás történt, amit megjelenít a kezelő egységen és elküldi a CRITERION távfelügyeleti központjába is.

Léteznek kétirányú kommunikációval bíró lakásriasztó érzékelők, amelyen nem csak küldenek jelzéseket, hanem fogadnak is a riasztóközponttól. A technológia nagy előnye például egy távirányító esetében jó látható, hiszen a kiadott parancsunkra kapunk egy választ a rendszertől, hogy megtörtént-e, amit kértünk.

A riasztó központi egysége tartalmaz vagyonvédelmi akkumulátort,  emellett be van kötve lakás hálózati áramellátásába, az összes többi érzékelő pedig egy-egy elemet vagy akkumulátort tartalmaz. A vagyonvédelmi rendszer megfelelő működése – és a kialakított biztonsági szint – megtartása érdekében fontos az elemek élettartamára odafigyelni, és használattól függően átlagosan kétévente kicserélni azokat.

Vezeték nélküli lakásriasztó rendszerek előnyei:

 • Nincs szükség kábelezésre, ezáltal esztétikus kialakítás érhető el bármilyen helységben.
 • Többszintes lakás esetében is egyszerűen ki lehet építeni a vagyonvédelmi riasztórendszert.
 • Akár az udvaron is könnyen elhelyezhetők a riasztórendszer érzékelői.
 • A lakásriasztó rendszer egyszerűbb, gyorsabb, tisztább szerelést teszi lehetővé.
 • Távirányító segítségével riasztórendszerét kényelmesen vezérelheti, akár autóból vagy a hálószobából.
vagyonvedelem rendszer telepites
HOGYAN TÖRTÉNIK A RIASZTÓ RENDSZEREK TELEPÍTÉSE

ELŐKÉSZÜLETEK

Lakásriasztó rendszerre történő ajánlat elkészítése előtt javasoljuk a helyszíni szemlét, melyet Társaságunk minden esetben térítésmentesen biztosít. Ezen bejárás során biztonságtechnikai szakértőnk már a helyszín felméréskor megtervezheti a teljes vagyonvédelmi rendszert. Vezetékes riasztórendszer esetén pontosan meghatározza, hogy merre, milyen útvonalon lenne célszerű vezetni a kábeleket. A kábelezésnek csillagpontos elrendezésben javasoljuk kialakítani, tehát a központi egységtől minden egyes érzékelőhöz 1-1 külön kábelen csatlakoznak az érzékelők, ezáltal riasztás esetén a távfelügyeleti központ tájékoztatni tudja ügyfeleinket, hogy a riasztás mely zónából (mely eszközről) érkezett.

TELEPÍTÉS

A felszerelés vezetékes riasztórendszerek esetén a kábelnyomvonalon történő kábelcsatornázással, az érzékelők pontos helyének meghatározásával kezdődik. Az eszközöket és a csatornát is kisebb csavarokkal rögzítjük a falra. A csatornázással együtt, vagy ezek felszerelése után következik a kábelek hosszának lemérése és csatornába történő fektetése. Opcionálisan a kábelezés történhet padláson vezetett védőcsőben is. Ezt akár villanyszerelő is elvégezheti, ilyenkor díjmentes tanácsadást tudunk biztosítani.
Ezt követően megtörténik a bekötés a központi egységbe és az érzékelőkbe. Végül a rendszer felprogramozásával kerülnek kapcsolatba a felszerelt eszközök egymással és a riasztó központtal.

RIASZTÓRENDSZER ELEMEI

RIASZTÓKÖZPONT

A riasztórendszer fő alkotóeleme, amely feldolgozza, továbbítja, összefogja a különböző érzékelők jelzéseit. A riasztó központ panelje egy zárral vagy csavarral zárt fémdobozban található, ami tartalmaz még egy akkumulátort és egy transzformátort is. A riasztóközpont fémdoboza szabotázsvédetten kerül kialakításra, így ha illetéktelen személy nyitja azt ki, azonnal riasztást generál. Azonban a központ elhelyezésénél figyelembe szükséges venni a MABISZ ajánlásait, miszerint érzékelővel védett térbe kell elhelyeznünk az egységet. Ez lehet a lakásunk egy másik helysége például WC, kamra, gardrób, háztartási helység, stb.  Semmiképp nem ajánlott a bejárati zónába, az ajtó fölé rakni, mivel ez késletetett tér lesz, így belépve a lakás ajtaján a késleltetési időn belül riasztás okozása nélkül megközelíthető a központi egység.
A riasztórendszer alapesetben a hálózati áramellátásról működik, de áramszünet esetén a benne lévő akkumulátornak köszönhetően nem áll le, hanem gond nélkül működik tovább legalább 24 órán keresztül.
A CRITERION által telepített riasztórendszerek professzionális minőségűek és MABISZ minősítéssel rendelkeznek.

KEZELŐ EGYSÉG

A kezelő egység vagy más néven tasztatúra a riasztórendszer vezérlésére, irányítására szolgáló eszköz. Kialakítását tekintve ma már sokféle típus áll rendelkezésre.
Az egyszerűbb kezelőegységek LED-es kijelzésűek, vagyis egy kis LED egy számot megvilágítva jelzi vissza az érzékelőket, mutatja az eseményeket. Ezen kezelők inkább kisebb méretű rendszerekhez ajánlottak, amikor könnyen megjegyezhető, hogy melyik érzékelők melyik számot takarja.
Másik típusa a kezelőknek az LCD képernyővel rendelkezők. Ezek lehetnek LCD képernyőn szöveges vagy ikonos megjelenítésűek. Az ikonos hasonlít a LED kezelőkhöz, mivel a különböző információkat számokkal, különböző piktogrammokkal jeleníti meg. A szöveges kijelzésű a leginformatívabb, hiszen ezekről minden egyszerűen leolvasható, nem kell azon gondolkodni, hogy melyik szám vagy ikon, mit is jelent a valóságban.
A harmadik fő fajtája a kezelőknek az érintő képernyős kialakítású kezelők. Ezek lehetnek a legizgalmasabbak, hiszen a szöveges információkon kívül akár képeket is tölthetünk fel rájuk, így például a lakásunk alaprajzát elmentve, vizuálisan is látható a riasztások helye. A kezelők menüs rendszerének köszönhetően könnyendén irányíthatjuk a riasztórendszerünket, egyszerűen vezérelhetjük a különböző beállítási módokat.
Egy riasztórendszerbe akár több kezelő is integrálható, így például egy két szintes ház esetén, az emeleti kezelővel be lehet élesíteni a teljes földszintet és nem szükséges lemenni az előszobai kezelőhöz.

MOZGÁSÉRZÉKELŐ

A riasztórendszer különböző érzékelői közül a leggyakrabban alkalmazott eszköz a mozgásérzékelő. Az érzékelő tér figyelésére alkalmas, ezért helységenként általában egy darab érzékelőt telepítenek. Ha jól van pozícionálva, az egész helységet belátja, így szinte bármilyen módon törnek be az adott helységbe, a mozgásérzékelő érzékeli, és riasztást generál. Az érzékelőnek persze vannak korlátai, általában 85 – 90 fokos látószöggel és 10 – 15 méter látótávolsággal rendelkeznek. A legtöbbet használt érzékelők a valóságban nem mozgást, hanem hőváltozást/hőképváltozást érzékelnek. Ezeket PIR vagyis Passzív Infra érzékelőknek nevezik. Az ilyen típusú érzékelőket nem javasolt klíma közelébe vagy például huzatosabb helységekbe (garázsba, pincébe) telepíteni. Ezen helységek védelmére kombinált mozgásérzékelőt célszerű alkalmazni, amely egy PIR és egy mikrohullámú érzékelőt tartalmaz egy eszközbe építve, ezáltal képes kiszűrni az ilyen jellegű téves riasztások kiváltó okait.
A mozgásérzékelőknek léteznek kisállat védett típusai, így amennyiben távollétünk alatt otthon marad kisállatunk, nem fog téves riasztást okozni.

NYITÁSÉRZÉKELŐ

A nyitásérzékelő a nyílászárók védelmére alkalmazandó. Riasztórendszer kiépítésénél legalább a bejárati ajtóra javasolt egy nyitásérzékelő felszerelése. Elhelyezését tekintve mindig a nyílászáró nyíló pontjához kell szerelni, ajtók esetében a felső sarokra, míg ablakoknál, amennyiben az rendelkezik bukó nyíló funkcióval, az alsó sarokra célszerű rakni, mert így bukó állapotban is be lehet riasztani az adott érzékelőt.
Amennyiben lakásunk minden ablakára szerelünk nyitásérzékelőt, úgy teljes héjvédelmet tudunk kialakítani, ezáltal bent nyugodtan lehet mozogni, mégis védve vagyunk.
Az érzékelő kialakítását tekintve vannak felületre szerelhetők és befúrható nyitásérzékelők, szerelhetőségét tekintve fa, műanyag, fém és szekcionált garázskapukra való érzékelők.

HANGJELZŐ

A riasztórendszer egyik fontos eleme a hangjelző, amely helyben jeleníti meg a riasztásokat erős, akár 120 dB hangjelzés formájában. Ezzel felkeltve a környezetünk figyelmét az eseményre és megriasztva a betörőt.
Kivitelét tekintve lehet kültéri hang- és fényjelző vagy beltéri hangjelző. Ahogy a neve is jelzi, a kültéri-hang és fényjelzők villogó fénnyel is rendelkeznek, amely segít könnyebben beazonosítani a riasztás helyét. A legtöbb kültéri hang- és fényjelző rendelkezik egy nyugalmi állapotban is működő LED-del, ami éjszakai is láthatóvá teszi az eszközt, fokozva az elrettentést.
Kisebb tárasházi lakások esetén ha nem megoldható a kültéri hang- és fényjelző felszerelése, akkor javasolt a beltéri hangjelző használata. Ez kisméretű, viszont szintén nagyon erős kb. 100 dB hangerővel képes jelezni a riasztást.

A riasztórendszer működését tekintve akkor a leghatékonyabb, ha össze van kötve a távfelügyeleti központtal, hiszen ez esetben riasztás esetén azonnali intézkedés történik, a lakás tulajdonosa részletes tájékoztatást kap az eseményről, valamint szakképzett járőrszolgálat kivonul a helyszínre.
A távfelügyeleti szolgáltatás nem csupán a riasztási jelzések kezeléséből áll, hanem fontos a riasztórendszer működésének figyelése is. Egy esetlegesen felmerülő hiba észlelése és mértékétől függően annak kezelése szintén fontos része a távfelügyeletnek.