202306 betores nagy

 

A betörések jellemzően a fejlett világban jelentenek problémát. Elsőre talán ellentmondásnak tűnhet, hogy éppen ott több a betörés, ahol nagyobb a jólét, de jobban belegondolva nincs ebben semmi meglepő. A fejlődő országokban sokszor három-négy generáció is együtt él egy ingatlanban, szinte elképzelhetetlen olyan pillanat, amikor senki nem tartózkodik otthon. Ráadásul a szegénység azt is jelenti, hogy az embereknek nincsenek vagyontárgyaik. Ehhez képest a világ gazdagabbik részén (ahová mi is tartozunk, bármennyire is mást gondolunk sokszor) élők többsége számára természetes az, hogy van saját ingatlanuk, ahol jut mindenkinek külön szoba. Nyaraláskor vagy hétköznap délelőttönként, amikor a család tagjai dolgoznak vagy iskolában vannak, ezek az ingatlanok sokszor üresen maradnak. Manapság pedig már mindnyájan rendelkezünk olyan vagyontárgyakkal, amelyek pénzre válthatóak.

 

Népszerűek az okoseszközök

Bár a betörők kívánságlistájának élén továbbra is a készpénz és az ékszerek állnak, az elektronikai és okoseszközök is egyre népszerűbbek. Egy márkás laptop, tablet vagy mobiltelefon jóval kisebb feltűnést kelt, mint egy arany gyertyatartókkal megpakolt zsák, ráadásul több százezer forintért lehet értékesíteni. De nemcsak az okostelefonokra van kereslet, hanem az okosotthonok eszközei, például az okostermosztátok vagy az okosporszívók, valamint a smart játékok, illetve a smart pet eszközök is célponttá válhatnak.

 

Alkalom szüli a tolvajt

Sok esetben azonban a betörők nem ennyire tudatosak. Néha elegendő annyi, hogy meglátnak egy nyitva hagyott ablakot, fészerajtót vagy melléképületet, és máris „megszületik” a tolvaj. A motoros kéziszerszámok, a beépítés előtt a garázsban pihenő konyhai berendezések vagy akár a fagyasztóban tárolt húsok és egyéb élelmiszerek is bírnak akkora vonzerővel, hogy a bűnözők vállalják értük a lebukás kockázatát.

 

Betörésbiztos ingatlan nem létezik, de sok mindent tehetünk, ha biztonságban akarjuk tudni értékeinket és otthonunkat. A leghatékonyabb megoldás a kamerarendszerrel és riasztórendszerrel kombinált távfelügyelet. A Magyarország egész területén elérhető CRITERION Távfelügyeleti Szolgáltatás a legmodernebb eszközökkel, innovatív technológiákat alkalmazva védi meg a rábízott ingatlanokat. Bízza profikra – a CRITERION megóvja értékeit!