202306 hazorzokutyanagy

 

A jó szomszéd többet ér, mint egy házőrző kutya

Akárcsak az egészségvédelem, az otthonvédelem is a megelőzéssel kezdődik. Ráadásul ugyanúgy rendszerben kell gondolkodni hozzá, ha igazán hatékonyak akarunk lenni. Hiába teszünk meg mindent a legjobb kozmetikumokkal a bőrünk egészségéért, ha közben nem figyelünk oda a táplálkozásra, a ruháink minőségére vagy a tűző napon eltöltött órák számára. Az otthonvédelmet sem lehet annyival elintézni, hogy vásárol az ember egy hevederzárat a bejárati ajtóra, egy igazán eltökélt bűnöző ugyanis mindig megtalálja az ingatlan védelmének gyenge pontját. Persze csak akkor, ha van ilyen.

 

Ne az ajtón és az ablakon spóroljunk

A jó minőségű nyílászárók kulcsfontosságúak értékeink védelmében. A kültéri ajtókra ne sajnáljuk a pénzt, mert a betörők túlnyomó többsége ott jut be a lakásba. Az 5 pontos zárak vagy a hevederzárak a legtöbb bűnözőt eltántorítják, mert ha néhány perc alatt nem tudnak behatolni a házba vagy a lakásba, jó eséllyel könnyebb célpont után néznek. A biztonsági lánc, a nyitásjelző vagy a kémlelő szintén növeli az esélyét annak, hogy megakadályozzuk a betörést. De egy masszív bejárati ajtóval még távolról sem oldottuk meg a problémát. A betörők ugyanis az ajtó után rendszerint az ablakokat is megvizsgálják. Mivel nem szívesen közlekednek törött ablakon keresztül, ezért általában betörik az üveget, és a nyíláson benyúlva nyitják ki az ablakot. Ezért érdemes zárható kilincseket felszereltetni a hagyományos, nem zárható kilincsek helyére. Ezek egyébként a gyerekek biztonsága miatt is előnyösek.

 

A jó szomszéd többet ér, mint egy házőrző kutya

Ha mindenki jóban lenne a szomszédjával, béke uralkodna az egész világon. Egy figyelmes szomszéd, akivel jó viszonyt ápolunk, sok mindenben segíthet. Többek között felfigyelhet az ingatlanunk közelében ólálkodó gyanús alakokra, távollétünkben kiürítheti a postaládát, meglocsolhatja a virágokat, vagy akár a redőnyöket is felhúzhatja napközben, hogy ne tűnjön fel senkinek, hogy elutaztunk.

 

Óvatosan a posztolással

A közösségi oldalak kimeríthetetlen aranybányát jelentenek a bűnözők számára. Hiába az életünk részei már hosszú évek óta, sokakban még mindig nem tudatosult, hogy amit kitesznek a Facebookra vagy az Instagramra, azt bizony olyanok is láthatják, akiknek esetleg nem kellene. Éppen ezért nem szerencsés arról posztolni, hogy éppen több száz vagy akár több ezer kilométerre vagyunk az otthonunktól, mint ahogy nem ajánlatos a lakásunk belsejéről készült fotókat sem feltölteni, mert egyrészt eláruljuk azzal a belső elrendezést, másrészt láthatóvá válhatnak olyan értékek, amelyekért érdemes vállalni a betörés kockázatát.

 

Ha a fenti óvintézkedéseket megtettük, akkor sem dőlhetünk még hátra. A valódi biztonságot ugyanis a riasztórendszer és a távfelügyelet jelenti. A CRITERION Távfelügyeleti Szolgáltatása nemcsak családi házakra és lakásokra vehető igénybe, hanem garázsok, irodaházak vagy telephelyek védelmét is biztosítja. Emellett a távfelügyelethez szorosan kapcsolódó kivonuló szolgálat is elérhető Magyarország teljes területén. Az ország bármely pontján él, a CRITERION-nal biztonságban tudhatja otthonát és értékeit.