202304 ketjotanacs2

 

 

Feltörhetetlen ingatlan és betörésbiztos rendszer nem létezik, de sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük a betörések valószínűségét, és megakadályozzuk értékeink eltulajdonítását. A középkorban az ingatlanok védelmét élő személyzet – kutyák vagy szolgák – látták el, az első mai értelemben vett riasztórendszert csak a 19. század közepén szabadalmaztatták Amerikában, de még utána is évtizedekre volt szükség ahhoz, hogy elterjedjen. Manapság ehhez képest már mindenki számára elérhetőek az otthonvédelem olyan népszerű eszközei, mint a kamerarendszerek vagy a riasztórendszerek. Ezek azonban önmagukban nem jelentenek hatékony védelmet, ezért felszerelésük után sem szabad megfeledkezni az elővigyázatosságról. Legújabb cikkünk témája két riasztórendszerekkel kapcsolatos gyakori hiba és azok lehetséges megoldása.

 

Kódolt kód

Bankkártyák, telefon, netbank, számítógép, riasztó – aligha van manapság olyan ember, akinek ne kellene legalább 4-5 kódot vagy számsort észben tartania a hétköznapi teendők elvégzéséhez. Érthető, ha sokan igyekeznek bebiztosítani magukat, és a fontos kódokat beírják a telefonukba vagy egy papírra feljegyezve a tárcájukban hordják. Ez azonban sokkal veszélyesebb, mint gondolnánk, a bűnözők ugyanis pontosan tudják, hogy sokan ezt a gyakorlatot követik, és eleve ezeken a helyeken keresik a riasztórendszer kódját. Mit tehetünk ez ellen? Kódoljuk a kódot oly módon, hogy csak mi tudjuk megfejteni. Álcázzuk például telefonszámnak a riasztó kódját. Ha a kód 4243, akkor vegyünk fel a névjegyzékbe mondjuk egy KD nevű ismerőst, akinek 06 70 4243000 a telefonszáma.

 

Akkor is kapcsold be a riasztót, amikor otthon vagy

Statisztikák bizonyítják, hogy a betörések mintegy egyharmadát akkor követik el, amikor a tulajdonos otthon van. Tehát önmagában a home office vagy az, hogy otthon alszik valaki, nem véd meg a betöréstől, sőt, a hamis biztonságérzet talán még veszélyesebbé is teszi ezeket a helyzeteket. A besurranó tolvajoknak mindössze néhány másodpercre van szükségük ahhoz, hogy felmarkolják az általában az előszobában lerakott táskákat, kocsikulcsokat, pénztárcákat. És ha nincs zárva a bejárati ajtó, vagy nincs bekapcsolva a nyitásérzékelő, már csak akkor érzékeljük a behatolást, amikor késő. Éjszakára tehát mindenképpen érdemes élesíteni a riasztórendszert, de akkor is ajánlatos, amikor napközben otthon tartózkodunk.

 

Riasztórendszer távfelügyelettel

A távfelügyelet a telepített riasztórendszerek állandó, 0-24-ig tartó megfigyelését, távoli felügyeletét jelenti. Mivel minden ingatlannak megvannak a saját jellegzetességei, a CRITERION Távfelügyelet szakemberei minden riasztórendszert egyéni igényekre szabottan alakítanak ki. Riasztás esetén a központ értesíti a megadott személyeket és a helyszínre irányítja a járőrszolgálatot. A CRITERION Távfelügyelet által telepített professzionális minőségű riasztórendszerek Magyarország minden településén elérhetőek, és megvédik otthonát az illetéktelen behatolóktól!