202304 legtobbetores2

 

A rendőrség közzétette a legfrissebb, 2020-as betörési statisztikáit, amiből kiderül, hogy abban az esztendőben a fővárosban több, mint 1200 lakásbetörés történt, ez az országosan elkövetett mintegy 7000 hasonló bűncselekmény 17%-a. Ebben a statisztikában a már lezárt esetek szerepelnek, aki azonban frissebb információkat szeretne, az megnézheti a police.hu-n elérhető betöréstérképet. Bár ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek, hiszen azoknak a nyomozásoknak az adatait nem tartalmazzák, amelyekben bármely információ idő előtti nyilvánosságra hozatala sértené a nyomozás érdekeit, annyi azért kiderül belőlük, hogy jelenleg hol a legaktívabbak az ingatlanok feltörésére és kifosztására szakosodott bűnözők.

 

Angyalföld és a Gellérthegy a legnépszerűbb

A jelenlegi adatok alapján a XIII. kerületben élők érezhetik a legkevésbé biztonságban értékeiket, a Béke utca és a Reitter Ferenc utca közötti területen ugyanis tavaly augusztus óta 8 esetet jegyeztek fel. A második leginkább veszélyeztetett környék a Gellérthegy és közvetlen szomszédsága, ahol ugyanebben az időszakban 5 betörés is történt. A Keleti pályaudvar és a Puskás stadion környékén szintén 5 betörést regisztráltak az elmúlt fél évben. Ez részben annak is köszönhető, hogy ez a betörők kedvenc időszaka.

 

Novembertől februárig

A novembertől februárig tartó 4 hónap a betörők legkedveltebb időszaka, az összes ilyen típusú bűncselekmény mintegy 40%-át ekkor követik el. Ennek egyik oka, hogy sok család a téli hónapokra időzíti a síelést, a családlátogatást vagy éppen a nyaralást, ami azt jelenti, hogy sokszor hetekre őrizetlenül maradnak az ingatlanok. De a korai sötétedés is a bűnözők malmára hajtja a vizet, hiszen karácsony környékén például már du. fél 5-kor „éjszaka” van. Ez ideális a betörők számára, hiszen sötétben nyugodtabban dolgozhatnak, kisebb valószínűséggel fogják meglátni őket, ha pedig mégis felbukkan egy kíváncsi szomszéd, nem fog azonnal rosszra gondolni, „hivatalosan” ugyanis még nappal van. A téli hideg szintén kedvez a betörések elkövetőinek, mert ilyenkor kevesebb a járókelő az utcákon, ami tovább csökkenti a lebukás kockázatát.

 

A megoldás a távfelügyelet

A fenti adatok ijesztőnek tűnhetnek az Angyalföldön vagy a Gellérthegy közelében élőknek, de szerencsére létezik hatékony megoldás a betörések elkerülésére. A betöréseket elkövetők nem mindig profi bűnözők, sokszor valóban az alkalom szüli a tolvajt, és némi elővigyázatossággal ez megelőzhető. A távfelügyelettel kiegészített riasztórendszerek megbízható védelmet nyújtanak a betörések ellen. Ha sikerül is az illetéktelen behatolás, eltulajdonítani általában már nincs idejük semmit a betörőknek, a CRITERION Távfelügyeleti Szolgáltatás 0-24 órában szolgálatot teljesítő diszpécserei ugyanis azonnal riasztják a kivonuló szolgálatot és szükség esetén a hatóságokat is.