202302 criterion blog februar 915x566 1

 

Távfelügyelet alatt a vagyonvédelmi célú biztonságtechnikai rendszerek (riasztórendszerek) jelzéseinek 24 órás megfigyelését, távoli felügyeletét értjük. A riasztórendszerek távfelügyeletének története az 1960-as évekig nyúlik vissza, amikor ezeket a biztonsági rendszereket először vezették be lakossági és kereskedelmi célokra. Az így telepített rendszerek kezdetben vezetékes telefonkapcsolatra támaszkodva küldtek riasztást egy központi felügyeleti állomásra vészhelyzet esetén. A központi állomás ezután értesítette a megfelelő hatóságokat, például a rendőrséget vagy a tűzoltóságot.

 

Mérföldkő a távfelügyelet fejlődésében

Az 1980-as években a technológia fejlődése a vezetékes vonalaknál megbízhatóbb és gyorsabb kapcsolatot biztosító mobilkommunikáció kifejlesztéséhez vezetett. Így a riasztórendszerek a központi felügyeleti állomásokkal már mobiljelek segítségével tudtak kommunikálni, ami biztonságosabb és megbízhatóbb módot biztosított a riasztások küldésére betörések vagy más vészhelyezetek esetén. Ez jelentős mérföldkőnek számított a távfelügyeleti technológia fejlődésében, mivel lehetővé tette a riasztórendszerek telepítését olyan területeken is, ahol a hagyományos vezetékes telefonszolgáltatás nem állt rendelkezésre.

 

A jelen távfelügyelete

Az 1990-es és 2000-es években az internet és a vezeték nélküli kommunikáció megjelenésével a távfelügyeleti technológia tovább fejlődött. A vezeték nélküli kommunikációs technológiák, például a Wi-Fi révén a riasztórendszereket számos eszközzel, például ajtó- és ablakérzékelőkkel, mozgásérzékelőkkel vagy kamerákkal is össze lehet kapcsolni. Ennek köszönhetően a modern biztonsági rendszerek már a világ bármely pontjáról felügyelhetők és vezérelhetők. Az okostelefonok és más mobileszközök széles körű elterjedése a 2010-es évek elején új korszakot nyitott a távfelügyeleti technológiában, a mobilalkalmazások segítségével ugyanis a felhasználók már okostelefonról, táblagépről vagy laptopról is elérhetik és vezérelhetik a riasztórendszereiket.

 

A távfelügyelet mostanra mindennapi életünk szerves részévé vált, és lehetővé tette az emberek számára, hogy a világ bármely pontjáról megvédjék ingatlanjaikat, családjukat és vállalkozásukat. Ebben segít ügyfeleinek a CRITERION Távfelügyeleti Szolgáltatás, amely nemcsak családi házakra és lakásokra vehető igénybe, hanem többek között garázsok, irodaházak vagy telephelyek védelmét is biztosítja. A CRITERION Magyarország egész területén elérhető szolgáltatását már közel 20 ezren választották – legyen Ön a következő!