202301 criterion blog januar 915x566 2

 

A bűnözők nem szeretnek kockáztatni. Ha tehetik, olyan ingatlanokat szemelnek ki maguknak, ahol nem kell ellenállásra számítaniuk, nem fenyegeti őket az a veszély, hogy tetten érik őket, ha pedig mégis „összefutnak” a lakás vagy ház tulajdonosával, könnyedén el tudnak menekülni. Az egyedül élő, idős személyek tehát ideális célpontot jelentenek számukra. Mivel Magyarországon a legtöbb 65 év feletti idős személy egyedül él, ez a probléma közel 700 ezer embert érint. Többségük már nem képes arra, hogy egy fiatal betörővel szemben megvédje magát és értékeit, ennek ellenére nem kell kétségbe esniük, vannak óvintézkedések, amelyek segítségével csökkenthető a betörések kockázata.

 

Nyílászárók

Alapszabály, hogy a vagyonvédelem a megfelelő minőségű nyílászáróknál kezdődik. Egy olyan ajtó, amit egyetlen rúgással ki lehet nyitni, vagy egy mozdulattal fel lehet feszíteni, nem tekinthető védelemnek – és ugyanez igaz az ablakokra is. De legalább ilyen fontos az is, hogy ezeket a nyílászárókat zárva tartsuk, hiszen egy nyitva felejtett ablak vagy ajtó felhívás keringőre a betörők számára. Ráadásul az ajtókat nem csak akkor érdemes zárni, amikor valaki elmegy otthonról, a betörések közel harmadát ugyanis akkor követik el, amikor a tulajdonos otthon tartózkodik, de nem veszi észre a besurranó tolvajt.

 

Közösség

A legjobb házőrző mindig egy éber szomszéd. Sajnos a mai világban, főleg a nagyvárosokban gyakori, hogy az emberek még a közvetlen szomszédaikat sem ismerik, ez a modernkori elidegenedés pedig a bűnözők malmára hajtja a vizet. Rengeteget segíthet, ha van valaki, akire rá lehet bízni a pótkulcsot, vagy meg lehet kérni arra, hogy vegye ki a reklámokat a postaládából, ha éppen elutazunk. Manapság azonban a tényleges közösségek szerepét egyre inkább átveszik a virtuális közösségek és a közösségi média. Írtunk már arról, mennyire veszélyes kiposztolni az internetre azt, hogy éppen hol nyaral, vagy melyik rokonhoz megy látogatóba az ember, ezzel ugyanis tálcán kínálja a lehetőséget a bűnözők számára.

 

A megoldás

A felsorolt jó tanácsok megfogadása csökkentheti a betörések kockázatát, valódi biztonságot azonban csak egy vagyonvédelmi rendszer telepítése nyújthat. A CRITERION Távfelügyelet által telepített riasztó rendszerek és a hozzájuk kapcsolódó Objektumvédelmi Távfelügyeleti Szolgáltatás az ország egész területén elérhető, hatékony védelmet kínál. Közel 30 év tapasztalat és több mint 18 ezer elégedett ügyfél szól mellettünk – válassza Ön is a CRITERION-t!