202301 criterion blog januar 915x566 1

 

Korábban írtunk róla, hogy a nyári időszakhoz képest ősszel megnő a betörések száma, amikor ugyanis elkezdődik a tanítás, sok ingatlan marad üresen napközben. Nem véletlen, hogy a legtöbb illetéktelen behatolást nem éjszaka követik el, hanem fényes nappal, délelőtt 10 és délután 3 óra között. Most, hogy véget ért a diákok számára hosszúra nyúlt téli szünet, ismét ugyanazok a veszélyek fenyegetik a lakástulajdonosokat, mint ősszel, csak hatványozottabban.

 

A korai sötétedés a betörők barátja

Nyáron, amikor a leghosszabbak a nappalok, nagyjából 16 órán át süt a nap Magyarországon, és csak 8 órát kell sötétben töltenünk. Télen megfordul ez az arány, és karácsony előtt, amikor a legrövidebbek a nappalok, csupán 8 óra világosságra számíthatunk. A téli napforduló után aztán fokozatosan nő a világos percek száma, de még január végén is csupán 9,5 óra telik el napfelkelte és napnyugta között. Ez azt jelenti, hogy délután 5-kor már sötét van, pedig sokan addigra még nem érnek haza a munkahelyükről. Ez a legideálisabb a betörők számára, hiszen sötétben nyugodtabban dolgozhatnak, mert kisebb a valószínűsége, hogy meglátják őket, ha pedig mégis észreveszi őket valaki, nem fog azonnal rosszra gondolni, hiszen „hivatalosan” még nappal van.

 

Hidegben kevesebben vannak az utcán

Bár az idei január szokatlanul meleg, télen általában az a jellemző, hogy hideg van, ezért kevesebb ember tartózkodik az utcán, így a bűnözők számára is csökken a lebukás kockázata. A statisztikák szerint az esetek többségében az elkövető és az áldozat ismeri egymást, a betörők ugyanis csak nagyon ritkán szoktak véletlenszerű célpontot választani. A legnagyobb veszélyt a szomszédok jelentik számukra, akik könnyen észrevehetik, ha valaki „rossz helyre” megy be. Télen azonban az emberek többsége inkább behúzódik a saját kuckójába, és nem áll le az utcán beszélgetni, megkönnyítve ezzel a betörők és a besurranó tolvajok dolgát.

 

A CRITERION Távfelügyeleti Szolgáltatása nem időjárásfüggő. Télen-nyáron, éjjel-nappal ugyanazt a védelmet nyújtja ügyfeleinknek ­– nemcsak családi házakra és lakásokra vehető igénybe, hanem garázsok, irodaházak vagy telephelyek védelmét is biztosítja. Ráadásul a távfelügyelethez szorosan kapcsolódó kivonuló szolgálat is elérhető Magyarország egész területén, azért bárhol is él, velünk biztonságban tudhatja otthonát és értékeit.