202212 criterion blog december 915x566 2

 

 

Örök dilemma, hol tartsuk értékeinket, hiába szeretne ugyanis teljes biztonságot az ember, 100%-os garancia nem létezik az életben. A pénz elértéktelenedhet, a bank csődbe mehet, a lakást kirabolhatják, valahogyan azonban mégis dönteni kell. Sokak számára megnyugtató érzés, ha tudnak valamennyi készpénzt tartani otthon vészhelyzet esetére, amihez azonnal hozzá lehet férni. A betörők azonban pontosan erre számítanak, amikor behatolnak egy ingatlanba, ezért fontos, hogy olyan rejtekhelyet találjunk, ami egy bűnözőnek nem jutna eszébe.

 

A leggyakoribb rejtekhelyek

Korábban írtunk már róla, hogy a magyarok többsége (45%) valamilyen nehéz bútor mögött érzi a legnagyobb biztonságban a pénzét és egyéb vagyontárgyait, a második legnépszerűbb rejtekhely (20%) a fagyasztó, a megkérdezettek 16%-a pedig a padlószőnyeg alatt kialakított rejtekhelyre esküszik. Ezek a furfangos elhelyezések azonban ma már nem számítanak újszerűnek, a betörők többsége tisztában van vele, hol érdemes keresniük a készpénzt és az ékszereket, ezért ha túl akarunk járni az eszükön, valami mást kell kiagyalnunk.

 

Szokatlan megoldások

Jó ötlet lehet egy műanyag zacskóba csomagolva a kutyaházban elrejteni az értékeket. Ebben az esetben csak arra kell vigyázni, nehogy négylábú kedvencünk kirágja és elfogyassza megtakarításainkat, attól kevésbé kell tartanunk, hogy egy betörő önként bemászik a kutyalakba, és ott próbál kutakodni. Szintén jó ötletnek tűnik a háztartási gépek üreges belsejét használni rejtekhelyként, a legtöbb bűnöző ugyanis ritkán hoz magával olyan speciális kulcsokat, amelyekkel le tudja szerelni a mosógép hátulját, de valószínűleg az sem jutna eszébe, hogy a porszívó porzsákja mellett kezdjen keresgélni. Ha van a lakásban akvárium, az is ideális rejtekhely lehet, egy nagyobb kő alá eldugott, gondosan lezárt tasak ugyanis kívülről láthatatlan, és valószínűleg a betörő sem egy kis lubickolással akarja kezdeni a lakás átkutatását.

 

A legjobb megoldás

Néha azonban a legötletesebb rejtekhely sem segít, ha ugyanis egy betörőnek van elég ideje mindent átfésülni, akkor neki is eszébe juthat az, amit mi kieszeltünk. Ezért a legjobb megoldás az, ha megakadályozzuk, hogy bárki illetéktelen személy be tudjon jutni az otthonunkba. Ezt a leghatékonyabban a CRITERION által kínált riasztórendszer és a távfelügyeleti szolgáltatás kombinálásával tehetjük meg. Mivel a CRITERION diszpécserközpontjában 0-24 órás felügyelet van, munkatársaink azonnal értesíteni tudják a kivonuló szolgálatot és a hatóságokat, ha illetéktelen behatolást észlelnek. A távfelügyeleti központ azt is látja, hogy az ingatlan melyik pontjáról érkezett a riasztás, és tájékoztatja róla az ügyfelet, aki így nagyobb eséllyel tudja megvédeni magát és értékeit a járőrszolgálat, illetve a rendőrség érkezéséig.