202210 criterion blog oktober 915x566 1

 

Korábbi cikkünkben már írtunk róla, hogy sajnos a romló gazdasági helyzetnek és az inflációnak általában van egy olyan nem kívánt mellékhatása is, hogy megnő a bűncselekmények száma. A kínálkozó alkalmak több tolvajt szülnek, amikor egyre több embernek okoz nehézséget a megélhetés. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ölbe tett kézzel kell néznünk, amint eltulajdonítják értékeinket. Bár az autólopások száma évek óta csökkenő tendenciát mutat, gépkocsifeltörésből még mindig viszonylag sok történik – főleg Budapesten. Nézzük, hogyan védekezhetünk az autófeltörések ellen!

 

Alapvető elővigyázatosság

Mivel a legtöbb autófeltörést valóban az alkalom szüli, tulajdonosként sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük a kínálkozó alkalmakat. Fontos, hogy mindig zárjuk be az autót, és kapcsoljuk be a riasztót, még akkor is, ha csak pár percre szállunk ki – sőt, a garázsban vagy udvarban tartott autót is érdemes bezárni! Ajánlatos ellenőrizni, hogy az ajtók rendesen bezáródtak és a központi zár jól működik-e. Az elhagyatott területeken parkoló járművek gyakrabban válnak bűncselekmény áldozatává, ezért éjszakára érdemes jól megvilágított és térfigyelő kamerákkal szemmel tartott parkolóhelyet választani. Az autóban ne tároljunk értéket, de még üres táskát se, hiszen a tolvaj csak az autó feltörése után fog rájönni, hogy nincs benne semmi, addigra pedig már komoly anyagi kárt okozott nekünk. Személyes iratokat és a jármű okmányait soha ne tartsuk az autóban, mert az további visszaélésekre adhat lehetőséget.

 

Mit kínál a CRITERION Gépjárművédelmi Szolgáltatása?

A CRITERION Gépjárművédelmi Szolgáltatása rendkívüli módon megnehezíti az autók eltulajdonítását, ám a gépjárművédelmi rendszernek van két olyan eleme, ami az autók feltörésének kockázatát is nagy mértékben csökkenti. Az utastérben diszkréten elhelyezett üvegtörés érzékelő azonnal riaszt, ha valaki betöri az autó valamelyik üvegét. Működése akusztikus elven, a törési frekvencia és a légnyomásváltozás folyamatos figyelésén alapszik. A tartalék áramforráson működő beépített akkumulátor azt a gyakori módszert teszi hatástalanná, amikor az elkövetők a jármű akkumulátorának kiiktatásával akarják elhallgattatni a riasztót. Ilyen esetben a beépített akkumulátor azonnal riasztást küld a központba, a CRITERION diszpécserei pedig megteszik a szükséges intézkedéseket.