202209 criterion blog szeptember 915x566 2

 

 

Véget ért a nyár, elkezdődött a tanév, újra visszaáll minden a rendes kerékvágásba – persze csak ha a járvány és az energiaárak emelkedése engedi. A betörések a koronavírus tombolása idején sem szűntek meg, de érezhetően kevesebb volt belőlük, sokan kényszerültek ugyanis home office-ba, a távoktatás miatt pedig rengeteg gyerek tanult otthonról, igencsak megnehezítve ezzel a betörők dolgát. Most azonban elkezdődött a tanítás, az emberek többsége pedig újra a munkahelyén tölti a hétköznapok nagyobbik részét, vagyis sok lakás áll üresen reggeltől egészen a délutáni órákig.

 

A betörők módszerei

Ha a filmekből és a krimikből tájékozódunk, akkor azt gondolhatjuk, hogy a betörők fekete ruhában, arcukra húzott maszkkal settenkednek az éj leple alatt, és olyankor fosztják ki a gyanútlan lakókat, amikor azok az igazak álmát alusszák. A valóság ennél sokkal prózaibb. A betörések túlnyomó többségét délelőtt 10 és délután 3 óra között követik el, amikor a szülők dolgoznak, a gyerekek pedig iskolában vannak. A statisztikák szerint az elkövető rendszerint a közelben lakik, és legalább látásból ismeri áldozatát, sőt, sokszor járt is már az ingatlanban, ezért pontosan tudja, hol érdemes keresni az értékeket.. Elsősorban a készpénzre és az ékszerekre utaznak, de a nagy értékű elektronikai eszközöket, sőt, legújabban a személyi okmányokat is előszeretettel vágják zsebre.

 

Mit tehetünk a betörések ellen?

Az elővigyázatosság fél siker. Sokszor maguk az áldozatok teremtik meg azokat az alkalmakat, amelyek „tolvajt szülnek” azzal, hogy elfelejtik bezárni ajtót, nyitva hagyják az ablakokat, nem szereltetnek fel rendes zárat, vagy éppen kiposztolják a közösségi oldalakon, hogy éppen elutaztak egy hosszú hétvégére. Szakértők szerint ha mindenki betartaná az alapvető óvintézkedéseket, akár a felére is lehetne csökkenteni a betörések számát.

 

A legbiztosabb megoldás

Az elővigyázatosság azonban csak az alkalmi tolvajok elijesztésére elég, a profi bűnözőket nem tántorítja el egy masszív bejárati ajtó és egy csukott ablak. Mit tehetünk ellenük? A legbiztosabb megoldás a CRITERION Objektumvédelmi Távfelügyeleti Szolgáltatása, amely nemcsak családi házakra és lakásokra vehető igénybe, hanem az őszi-téli időszakban különösen veszélyeztetett nyaralók, vagy akár garázsok, irodaházak és telephelyek védelmének biztosítására is.