202209 criterion blog szeptember 915x566 1

 

Amíg épülnek magas épületek, felvonókra szükség lesz. Manapság ritka, hogy egy új építésű ház harmadik emeletére gyalog kelljen felkaptatnia valakinek. Az új liftek telepítése tehát egy virágzó iparág, egyre több helyen találkozhatunk ezekkel a kényelmünket szolgáló szerkezetekkel. De mint minden berendezés, a felvonók is elromlanak időnként, kellemetlen perceket szerezve azoknak, akik éppen benne tartózkodnak. Liftbe szorulni sokak számára felér egy rémálommal. Az ezzel kapcsolatos szorongás neve a klausztrofóbia, amely súlyos esetekben pánikrohamhoz is vezethet, és több százmillió embert érint a világon.

 

Pánik a liftben

A pánik ismertetőjegye, hogy olyankor az ember nem tud logikusan gondolkodni, az ösztönök és a reflexek veszik át az irányítást, ezek pedig nem mindig a legjobb tanácsadók. Nem egy amerikai akciófilmben láthattunk már olyan jelenetet, amikor a hős liftje két emelet között megáll, ő azonban nem jön zavarba, szétfeszíti az ajtót, vagy éppen a lift tetejét megbontva szabadul szorult helyzetéből. Mindkét megoldásban az a közös, hogy ezeket soha, semmilyen körülmények között nem szabad megpróbálni a valóságban, mert sokkal súlyosabb következményei lehetnek egy pánikrohamnál. De akkor mit tegyünk?

 

Nyugalom és segélyhívó

Legtöbbször néhány másodperc vagy perc elteltével a lift magától újraindul, ezért nem érdemes az életünket kockáztatva kimászni a liftaknába. Ha mégsem így történik, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen minden liftben van vészjelző vagy segélyhívó, amelynek segítségével jó esetben értesíteni lehet valakit. Várakozás közben pedig lehet meditálni, guggolásokat csinálni, vagy éppen kitörölni a telefonunkból a felesleges képeket és telefonszámokat.

 

A megoldás a felvonó távfelügyelet

Ha egy társasház CRITERION Távfelügyelet Felvonó Távfelügyeleti Szolgáltatását választja, akkor nem fordulhat elő, hogy valaki hosszabb időre a liftben rekedjen, a CRITERION ugyanis garantálja, hogy lehető leghamarabb elkezdődik a mentés. A Felvonó Távfelügyeleti Szolgáltatás 5 percenként ellenőrzi a kapcsolatot a segélykérő berendezéssel, vészjelzés esetén pedig a szerződésben foglaltak szerint járőrszolgálatot küld a helyszínre, hogy mielőbb kiszabadítsa a bajba jutott sutasokat a lift fogságából.