Érdekes tények a kamerarendszerekről

 

Amit sok év munkájával és fáradozásával megszerez az ember, azt érthető módon szeretné megóvni. A magántulajdon azonban sajnos nem mindenki számára szent és sérthetetlen, ezért az ingatlantulajdonosoknak folyamatosan résen kell lenniük, és meg kell tenniük a megfelelő óvintézkedéseket. A leghatékonyabb védelmet a riasztórendszerek és a távfelügyelet mellett a kamerarendszerek jelentik, ezért legújabb blogcikkünkben most ez utóbbiról gyűjtöttünk össze néhány érdekességet.

 

Rakétától a bűnüldözésig

Biztonsági kamerák régebb óta léteznek, mint gondolnánk. 1942-ben alkották meg az elsőt, ám azt még nem biztonsági céllal készítették, hanem egy V2 rakétára erősítették, hogy élőben tudják nyomon követni a kilövését. Csak jóval később, 1992-ben kezdtek kamerarendszereket alkalmazni a mai értelemben. A New York állambeli Olean városának üzleti negyedében szerelték fel őket bűnmegelőzési céllal. Nem meglepő módon a bankok voltak az első intézmények, amelyek felismerték a kamerákban rejlő lehetőségeket, ebben a szektorban vált először általánosan elterjedtté a használatuk.

 

Naponta 300

Becslések szerint a fejlett világban egy ember naponta átlagosan 300 alkalommal tűnik fel egy térfigyelő vagy biztonsági kamera felvételén. Ez elsősorban a nagyvárosokra igaz, ahol egyre több üzlet, közintézmény és lakóépület rendelkezik kamerarendszerrel. Sőt, mostanra nagyon sok munkahely is alkalmaz kamerarendszereket a saját alkalmazottaik megfigyelésére.

 

Bűnmegelőző szerepe

Szakértők szerint a betörések kétharmada megelőzhető lenne kamerarendszerek alkalmazásával, a bűnözők ugyanis nagyon nem szeretik, ha felvétel készül róluk. Hiába tudják elrejteni az arcukat, a ruházatuk, a testfelépítésük és a mozgásuk alapján általában beazonosíthatóak az elkövetők, ezért ha észreveszik, hogy egy ingatlant kamerarendszer véd, rendszerint nem kockáztatnak, és inkább más célpont után néznek.

 

A CRITERION vagyonvédelmi rendszerei között megtalálhatóak Turbo HD kialakítású és IP-alapú kamerarendszerek is. A modern kamerarendszerek nagy előnye, hogy távolról is elérhetőek egy okostelefon vagy egy webes felület segítségével, így nyaralás közben is bármikor ellenőrizni tudjuk, hogy értékeink biztonságban vannak.