Az infláció hatása az autólopásokra

 

Másfél évtizede folyamatosan csökken az autólopások száma Magyarországon, ám úgy tűnik, ez a trend véget ér, és napról napra egyre nagyobb veszélyben vannak a gépjárművek. A koronavírus-járvány lecsengése után megugró kereslet megdrágította az új autókat, amire rátett még egy lapáttal az orosz-ukrán háború miatt kialakuló alkatrészhiány. A kegyelemdöfést pedig az elszabaduló infláció adta meg, aminek már most az a következménye, hogy az autókereskedők nem vállalnak árgaranciát a megrendelt gépjárművekre, így a vásárló szinte csak reménykedhet benne, hogy álmai autója leszállításkor annyiba fog kerülni, amennyit még ki tud fizetni érte. Ilyen körülmények között sajnos törvényszerűen megnövekszik az autólopások száma.

 

Alkatrész nélkül nincs autó

A közhiedelemmel ellentétben a lopott autókat nem átfestik és eladják hamisított rendszámtáblával, hanem órákon belül elemeire bontják, és alkatrészként értékesítik. Ez olyankor is előfordul, amikor az új alkatrész egyszerűen csak drágább, mint lopni egyet, amikor viszont a berendelt alkatrészekre hónapokat kell várni, egyre többen látnak üzletet az autólopásban. Néha persze nincs szükség az egész autóra, egyre gyakrabban fordul elő, hogy csak a motorvezérlő elektronikát, a kormányművet, a légzsákot vagy éppen a katalizátort szerelik ki egy autóból – így a lebukás kockázata is kisebb. Nem véletlen, hogy a szakemberek rendkívül pesszimisták, és azt jósolják, hogy a következő években drasztikusan emelkedni fog az autólopások és autófeltörések száma.

 

Mit lehet tenni?

Az infláció mindig negatív hatással van a bűnözési statisztikákra, hiszen mindig van egy réteg, amelyik addig éppen meg tudott élni, majd az árak emelkedésével már nem tud, és úgy gondolja, hogy az egyetlen járható út számára mások értékeinek eltulajdonítása. Az autótulajdonosoknak azonban nem kell ölbe tett kézzel nézniük a helyzet romlását, létezik hatékony megoldás arra, hogy biztonságban tudhassák gépjárműveiket. Aki a CRITERION Gépjárművédelmi szolgáltatását választja, az nyugodtan alhat, hiszen 24 órás központi felügyeletünk állandó megfigyelés alatt tartja a riasztóval ellátott autót. Szolgálatunk szükség esetén akár távolról is tudja blokkolni a járművet, amit műholdas helymeghatározás egészít ki, így biztosítva igazán hatékony védelmet az autótolvajok ellen.

 

Forrás: https://infostart.hu/belfold/2022/02/24/baljos-elorejelzes-felfut-itthon-az-autolopasok-es-feltoresek-szama

https://www.atv.hu/belfold/20220329/komoly-figyelmeztetes-az-autosoknak-ujra-felutheti-a-fejet-a-kocsilopas