A felvonók előnyei és hátrányai

 

 

Aki járt már úgy, hogy elromlott a lift, ezért gyalog kellett feljutnia a hetedik vagy a nyolcadik emeletre, annak valószínűleg nem kell magyarázni, mekkora találmány a személyfelvonó. Manapság ezek a szerkezetek már annyira hozzátartoznak a mindennapjainkhoz, hogy észre sem vesszük őket, akárcsak a modern kor más vívmányait, amelyek nélkül már elképzelni sem tudnánk az életet. Nem véletlen, hogy az építészeti szabályok Magyarországon és az egész fejlett világban bizonyos magasság fölött kötelezően előírják a felvonók beépítését az épületekbe. Ennek ellenére nem mindenki kedveli a felvonókat, és ennek elsősorban a klausztrofóbia az oka.

Félelem a bezártságtól

A bezártságot alapvetően nem szereti az ember, sokak számára azonban ez több egyszerű kényelmetlenségnél, és akár pánikrohamot is kiválthat, ha valaki képtelen kiszabadulni egy szűk helyiségből. Egyes felmérések szerint a bezártságtól való rettegés, a klausztrofóbia több százmillió embert érinthet a világon. A klausztrofóbia leggyakoribb tünetei a légszomj és a pánikroham. Legtöbbször szűk, zárt helyeken, pincékben, alagutakban, barlangokban és persze felvonókban szokott jelentkezni. A klausztrofóbiás ember általában attól retteg, hogy örökre azon a bezárt helyen marad, elfogy a levegője, és meghal. Amikor azonban megbizonyosodik róla, hogy a segítség már úton van, és néhány percen belül kijut a szabad levegőre, rendszerint a tünetek is enyhülnek.

A megoldás a távfelügyelet

A CRITERION Távfelügyelet Felvonó Távfelügyeleti Szolgáltatása garantálja, hogy a mentés a mihamarabb elkezdődik, így a felvonóba szorult személyeknek a lehető legkevesebb időt kell bezárva eltölteniük. Mivel a Felvonó Távfelügyeleti Szolgáltatás 5 percenként ellenőrzi a kapcsolatot a segélykérő berendezéssel, nem fordulhat elő, hogy a liftbe szorulva valaki nem tud segítséget kérni. Jelzés esetén a távfelügyeleti központ vagy értesíti a megadott személyeket, vagy – amennyiben a szerződés a mentési feladatok ellátását is tartalmazza – járőrszolgálatot küld a helyszínre. A gyorsaság és a megbízhatóság ilyenkor kulcsfontosságú, ezért jó választás a 30 éves tapasztalattal és több mint 25 ezer elégedett ügyféllel rendelkező CRITERION, amelynek szolgáltatásai az ország egész területén elérhetőek.