A hazai autotolvajok kedvenc markai 2021 ben 915x566

 

Minden évben érdeklődve böngésszük az autólopási statisztikákat, hogy megállapítsuk, vajon mekkora veszélyben van a saját gépjárművünk. Az Országos Rendőr-főkapitányság nemrégiben közzétette a 2021-es adatokat, amelyekből érdekes következtetéseket vonhatunk le, és talán abban is segítségünkre lehet, hogy ne kerüljünk az autótolvajok célkeresztjébe.

 

Stagnál az autólopások száma

Az utóbbi másfél évtizedben évről évre csökkent az ellopott személyautók száma Magyarországon. 2007-ben 7584 autót lovasítottak meg, vagyis az év minden napjára legalább 20 autólopás jutott, ami semmilyen szempontból sem volt megnyugtató adat. Azóta szerencsére ennek a töredékére esett vissza az eltulajdonított gépjárművek száma. 2020-ban mindössze 346 személygépkocsi eltűnéséről számolt be a rendőrség, a csökkenés azonban nem folytatódott, tavaly ugyanis 351 eltűnt személyautóra, összesen pedig 561 gépjárműre adtak ki körözést hazánkban.

 

Meglepő márka az élen

Az 561 eltulajdonított gépjármű toplistájának élén nagy meglepetésre nem egy személyautó, hanem egy kétkerekű áll, a rendszerváltás előtti évek egyik kedvenc motorja, az NDK-gyártmányú Simson. Ennek az lehet az oka, hogy az utóbbi időben divatba jöttek a jó állapotban megőrzött, régi példányok, amelyekért akár 1 millió forintot is elkérnek. De nem csak a Simsonok népszerűek a tolvajok körében, viszonylag sok Yamaha, Aprilia, Honda és Piaggio is eltűnt a 2021-es évben.

 

Az autóknál változatlan a helyzet

Ha kivesszük a képletből a motorkerékpárokat, és csak a személyautók statisztikáit vizsgáljuk, azt látjuk, hogy tavaly is az az öt márka volt a legkapósabb, amelyből a legtöbb fut az utakon, vagyis Opel, Suzuki, Volkswagen, Ford és Renault – ebben a sorrendben. Ez azt is jelenti, hogy a néhány éve még dobogós helyen lévő BMW-k lopása is visszaszorult, aminek akkor az volt az oka, hogy sokan hoztak be használt BMW-ket Németországból, és megugrott a kereslet az alkatrészek iránt.

 

Összességében tehát reménykeltő a helyzet, mert egyre kevesebb bűnöző utazik autólopásban, ez azonban nem szokta vigasztalni azokat, akik egy reggel csak az autójuk hűlt helyét találják a parkolóban vagy a garázsban. Ha megnyugtató megoldásra vágyik, és nemcsak a statisztikákban bízik, hanem valódi biztonságban akarja tudni autóját, akkor válassza a CRITERION Távfelügyelet Gépjárművédelmi Szolgáltatását! A 24 órás távfelügyelet mellett műholdas helymeghatározással és szükség szerint a motor távleállításával akadályozzuk meg, hogy eltulajdonítsák gépjárművét.

Forrás: https://www.vezess.hu/magazin/2022/02/09/egeszen-meglepo-jarmu-all-a-lopasos-toplista-elen/