erdekessegek a riasztorendszerekrol 915x566

 

A riasztórendszerekkel kapcsolatban számos legenda és tévhit él a köztudatban, amelyeket korábbi cikkeinkben próbáltunk eloszlatni. Ezúttal összegyűjtöttünk néhány kevésbé ismert, ám tanulságos érdekességet a riasztórendszerek világából – tartson velünk, hátha tudunk újat mondani!

 

  1. Egy Tildesley nevű, 18. századi angol feltaláló alkotta meg az első behatolásérzékelőt. Harangjátékokat erősített az ajtókhoz, így azokon nem lehetett anélkül belépni, hogy a csilingelés ne értesítse az otthoniakat a hívatlan vendég érkezéséről.

 

  1. Az első, modern értelemben vett riasztórendszert 1853-ban szabadalmaztatta az amerikai Augustus Russell Pope. A szerkezet azon az elven működött, hogy amikor az áramkörbe kapcsolt ablakok vagy ajtók valamelyike kinyílt, az áramkör bezárult, és egy mágnesek működtette kalapács megszólaltatott egy csengőt. A találmány különlegessége az volt, hogy a csengőt nem lehetett elhallgattatni a kinyitott nyílászáró visszazárásával, csak egy külön kapcsolóval. Mai szemmel kezdetlegesnek tűnik, a harangjátékokhoz képest azonban óriási előrelépést jelentett.

 

  1. Kevesen gondolnak rá, de a riasztórendszerek nemcsak a betörésektől védenek, hanem a tűzesetek és vízkárok azonnali riasztásában is fontos szerepük van az érzékelőiknek köszönhetően. Éppen ezért egy biztonságos(nak hitt) környéken is érdemes lehet riasztórendszert felszerelni az ingatlanban.

 

  1. Sokan csak éjszakára kapcsolják be a riasztórendszert, ami nagy hiba, a betörések többsége ugyanis fényes nappal, általában délelőtt 10 és délután 3 óra között történik, amikor az otthoniak munkában vagy iskolában vannak.

 

  1. Felmérések szerint 10-ből 9 betörő inkább olyan ingatlant választ célpontnak, amelyik nincsen riasztórendszerrel ellátva. A riasztók tehát már a puszta létezésükkel is elrettentő hatást fejtenek ki, meg sem kell szólalniuk ahhoz, hogy távol tartsák a bűnözők egy jelentős hányadát.

 

A riasztórendszer önmagában persze nem akadályozza meg a betörést, de megelőzés és elrettentés szempontjából igen hasznos, másrészt, ha megtörténik a betörés, a megszólaló riasztó sziréna megzavarja az elkövetőt, és sok esetben menekülésre készteti. A CRITERION Távfelügyelet szakemberei minden egyes riasztórendszert személyre, illetve objektumra szabottan alakítanak ki, legyen szó vezetékes, vezeték nélküli vagy okos riasztórendszerről.