buncselekmenyek magyarorszagon 915x566

 

A koronavírus és az azt követő járványügyi intézkedések miatt az elmúlt két évben kiugróan alacsony volt Magyarországon a bűncselekmények, azon belül is a betörések száma. Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen hónapokra bezártak az iskolák és az óvodák, akinek pedig megengedte a munkája, az áttért home office-ra, vagyis drasztikusan lecsökkent az üresen maradt ingatlanok száma. A bűnözés azonban nem mindenhol szorult vissza egyenlő mértékben, vannak helyek az országban, ahol sokkal veszélyesebb az élet, mint máshol.

 

Budapest a legfertőzöttebb

A nagyvárosok hagyományosan több betörőt vonzanak, hiszen ott általában több az eltulajdonítható érték, ráadásul egy több milliós városban az emberek sokszor a saját szomszédaikat sem ismerik. Egy faluban vagy egy kisvárosban ez szinte elképzelhetetlen, márpedig a betörések megelőzésének első szabálya az, hogy legyünk jóban a szomszédokkal. Ez persze nem jelenti azt, hogy Budapest lakói állandó fenyegetettségben élnek, összességében azonban legalább kétszer-háromszor nagyobb eséllyel lesznek bűncselekmény áldozatai, mint azok, akik vidéken élnek.

 

A legbiztonságosabb régiók

A „bűnös” főváros után lássuk, melyek a legbiztonságosabb régiók az országban. A lista élén a Dél-Dunántúl, a Nyugat-Dunántúl és Pest megye (Budapest nélkül!) található. Ezekben a régiókban 100 ezer főre vetítve 3500 környékén mozog az elkövetett bűncselekmények száma, míg Budapesten bőven 8000 fölött van. Az Eurostat statisztikái szerint ennek ellenére Európa egyik legbiztonságosabb országa vagyunk, ám ez nem jelenti azt, hogy nyugodtan hátradőlhetünk, ha értékeink védelméről van szó. Nem hazudik a mondás, amikor azt mondja, hogy alkalom szüli a tolvajt, márpedig ahol lankad a figyelem, ott akad alkalom bőven. Az esetek több mint egyharmadában a betörők a bejárati ajtón keresztül hatolnak be az ingatlanokba, ami azt feltételezi, hogy az ajtót vagy nyitva felejtették, vagy nem szerelték fel kellően erős zárral. Az erős zár persze nem jelent mindig betonbiztos megoldást, a CRITERION Távfelügyeleti Szolgáltatásával kombinálva azonban hatékony védelmet biztosít a betörések és illetéktelen behatolások ellen.

 

Forrás: https://www.hellovidek.hu/eletmod/2021/11/10/ime-a-magyar-videk-bunterkepe-ezekben-a-megyekben-most-a-legveszelyesebb-elni