felvonok 848x566px

 

Az emberek többsége nem sok gondolatot szentel a lifteknek és felvonóknak, egyszerűen csak használjuk őket, mint korunk számos egyéb, régebben csodaszámba menő vívmányát. Pedig a felvonók nagy hatással voltak a modern építészetre, hiszen aligha épültek volna két-három szintesnél magasabb épületek, ha nincsenek ezek a szerkezetek. A CRITERION most összegyűjtött néhány érdekességet a felvonókról, mindennapi életünknek ezekről a láthatatlan segítőiről.

 

  1. Az ókorban természetesen még nem léteztek olyan önműködő liftek, mint amilyenek a mai toronyházakban működnek, igény azonban már akkor is volt a függőleges utazásra, ezért a római Colosseumban összesen huszonnégy felvonó üzemelt, amelyeket kétszáz rabszolga mozgatott.

 

  1. Az első nyilvános lift New Yorkban állt üzembe, egy kilenc emeletes épületben – amely minden valószínűség szerint meg sem épült volna, ha nincsenek liftek.

 

  1. Sok országban a 13-as számot balszerencsésnek tartják, ezért az Egyesült Államokban a legtöbb toronyháznak nincsen 13. emelete, hanem a 12. után egyből a 14. következik. Becslések szerint az USA-ban a felvonók 85%-ában nincsen 13-as gomb.

 

  1. A világ legnagyobb szintkülönbséget leküzdő felvonója egy dél-afrikai aranybányában üzemel, alig három perc alatt 2283 méteres mélységbe viszi le a bányászokat, ami 4,5-szer hosszabb liftút, mint amekkora a világ legmagasabb épülete, a dubaji Burdzs Kalifa.

 

  1. A statisztikák szerint a felvonók hússzor biztonságosabbak a mozgólépcsőknél, a liftezés pedig összességében a legbiztonságosabb utazási mód, hiszen évente mindössze 26 ember veszíti életét felvonókkal kapcsolatos balesetekben (és többnyire ők is felvonószerelők, nem pedig utasok), míg autóbalesetben óránként (!) halnak meg ugyanennyien.

 

  1. Bár a klausztrofóbia – a szűk helyektől és a bezártságtól való félelem – mintegy 400 millió embert érint világszerte, felvonók nélkül ma már elképzelhetetlen lenne az életünk. A bolygónkon üzemelő liftek háromnaponta szállítanak a Föld teljes lakosságának, vagyis közel 8 milliárd embernek megfelelő utast.

 

A liftbe szorulás élménye senkinek a kívánságlistáján nem szerepel, ezért a CRITERION Felvonó Távfelügyeleti Szolgáltatása garantálja, hogy ha ez mégis megtörténik, akkor járőrszolgálatunk legfeljebb 30 percen belül a helyszínre érkezik, és kimenti a felvonóban rekedt utasokat. Ha biztonságra vágyik, válassza a CRITERION-t!

 

Forrás: https://elproelevators.com/18-interesting-facts-about-elevators/