Sokak rémálma az, hogy beszorulnak egy szűk, sötét helyre, ahonnan nem tudnak kijutni, és hiába próbálnak segítséget hívni, senkivel nem tudnak kapcsolatba lépni. Az ezzel kapcsolatos szorongást nevezik klausztrofóbiának, amely súlyos esetekben pánikrohamhoz is vezethet, és nagyjából minden 20-ik embert érint a világon. Éppen ezért nem meglepő, hogy viszonylag sokan tartanak a liftekben és felvonókban történő utazástól, hiszen üzemzavar esetén minden adott egy életre szóló rossz élményhez.

 

Ami ma luxus, holnap létszükséglet

A kényelem iránti igény nem újkeletű az emberiség történetében, hiszen egyes feljegyzések szerint már Arkhimédész is készített felvonót, általánosan elterjedté azonban csak az elmúlt évszázadokban vált. Eleinte természetesen a leggazdagabbak kiváltsága volt a liftezés, francia és angol palotákban jelentek meg ezek az „emelő szobák”, ahogy akkoriban nevezték őket. Az igazi áttörés a 19. század közepén jött el, amikor feltalálták a biztonságos felvonót, amely lefékezi a szerkezetet a kötél esetleges elszakadásakor. Ez a konstrukció nagyon hasonlított ahhoz, amit ma is alkalmaznak. Néhány évtizeddel később, 1887-ben szabadalmaztatták az önműködő ajtókkal rendelkező felvonót, amelyet manapság megszokhattunk. Jelenleg több mint 30 ezer felvonó üzemel hazánkban, ami jól mutatja, hogy az egykor luxuscikknek számító berendezés, ma már a mindennapok kényelmét szolgálja.

 

Ha baj van

Murphy szerint, ami elromolhat, az el is romlik, és ez alól a szabály alól a felvonók sem jelentenek kivételt. Amikor valaki egy lerobbant felvonóban reked, olyankor minden perc számít, ezért ajánljuk a CRITERION Távfelügyelet Felvonó Távfelügyeleti Szolgáltatását, amely garantálja, hogy mihamarabb megkezdődjék a mentés. A Felvonó Távfelügyeleti Szolgáltatás 5 percenként ellenőrzi a kapcsolatot a segélykérő berendezéssel, jelzés esetén pedig vagy értesíti a megadott személyeket, vagy – amennyiben a szerződés a mentési feladatok ellátását is tartalmazza – járőrszolgálatot küld a helyszínre, hogy mielőbb kiszabadítsa a bajba jutott személyeket. A CRITERION-ra mindig számíthat, mi sosem hagyjuk cserben!