Az autólopások mindenkit érintenek, akinek van autója. Ha loptak már tőle járművet, azért, ha nem, akkor azért, hogy ne is forduljon elő ilyesmi. Magyarországon az utóbbi években folyamatosan javulnak a statisztikák, 2020-ban mindössze 346 személygépkocsi eltűnéséről számolt be a rendőrség, ami azt jelenti, hogy naponta kevesebb, mint egy járműnek veszett nyoma. Úgy tűnik, a bűnözők többsége más módon próbál bevételhez jutni.

 

Budapest, Budapest, te csodás!

Természetesen továbbra is Budapesten vannak a legkevésbé biztonságban az autók, de egy közel 2 millió lakosú főváros esetében az évi 141 eltűnt gépjármű egyáltalán nem számít soknak. Jó hír viszont, hogy három olyan megye is akad – Békés, Veszprém, Zala – ahol egyetlen személyautót sem loptak el tavaly az ORFK adatai szerint. Világviszonylatban ezzel kimondottan jól állunk, autólopások szempontjából mostanra sikerült bekerülnünk a legbiztonságosabb országok közé.

 

Új-Zéland az autótolvajok paradicsoma

A nemzetközi statisztikákból az derül ki, hogy a legalább egymillió lakossal rendelkező országok közül Új-Zélandon jut a legtöbb autólopás 100 ezer főre – 1172 jármű, ami a világátlagnak több mint a tízszerese. Ezeket a statisztikákat azonban mindig a helyükön kell kezelni, hiszen egy viszonylag fejletlen országban, ahol például csak minden ezredik lakosnak van gépjárműve, nyilván sokkal kevesebb ellopott autó jut 100 ezer főre, mint a világ leggazdagabb államaiban, ahol még a középosztálybeli családok is megengedhetik maguknak azt, hogy mindenki külön autóval járjon dolgozni.

 

Ha biztonságban akarja tudni autóját, válassza a CRITERION Távfelügyelet Gépjárművédelmi Szolgáltatását, amelynek egyik eleme a fejlett autóriasztó. A járművet nem lehet elvontatni vagy ajtajait kinyitni anélkül, hogy jelzést ne küldene. A 24 órás távfelügyelet, a műholdas helymeghatározás és lopáshelyzetben a motor távleállítása gyakorlatilag lehetetlenné teszi az autó eltulajdonítását!

 

Forrás: https://hvg.hu/cegauto/20210302_Autolopasok_2020_lista

https://en.wikipedia.org/wiki/Motor_vehicle_theft