Hajlamosak vagyunk a vagyon elleni bűncselekményeket pusztán az okozott anyagi kár alapján megítélni, ám ez csalóka képet fest a jelenségről. Ha valakinek betörnek a lakásába, és csak egy doboz gyufát visznek el, az okozott kár lehet, hogy csupán pár száz forint, az eset hatását és következményeit viszont akár évekig cipelhetik magukkal az áldozatok. Érdemes számba venni, milyen sokféle problémával kell megküzdeniük azoknak, akiket megkárosítanak, és mennyi mindentől menekülhet meg az, aki a CRITERION Távfelügyeleti Szolgáltatását veszi igénybe értékei védelmében.

 

Anyagi kár és kellemetlenség

Bármennyire szegénynek érezzük is magunkat néha, a világ leggazdagabb 50 országa közé tartozik hazánk, ami egyben azt is jelenti, hogy rengeteg tárgy és eszköz birtokosai vagyunk. Vagyis nagyon nehéz lenne olyan ingatlant találni Magyarországon, ahonnan semmit nem lehet elvinni, vagy ahol ne lehetne súlyos károkat okozni – akár bosszúból azért, mert a betörők nem találtak semmi igazán értékeset. Az anyagi kár mellett azt is számításba kell venni, hogy egy autólopás vagy betörés után a károsultnak számos bürokratikus kötelezettséggel kell megbirkóznia, ami értékes időt vesz el tőle.

 

Bűntudat

Elsőre abszurdnak tűnik, de sokszor az áldozatnak van bűntudata, és nem a bűncselekmény elkövetőjének. A betörések elszenvedői közül sokan számolnak be hosszan tartó lelkiismeret-furdalásról, amiért nem tettek többet az eset megelőzése érdekében, amiért nem tartózkodtak otthon, vagy amiért nem más környékre költöztek. Függetlenül attól, hogy mennyire jogos ez az önostorozás, az áldozatok sokszor hónapokig büntetik magukat ezzel.

 

Szorongás és álmatlanság

Azoknál, akiket megkárosítottak, megfigyelhető egy általános bizalomvesztés az emberekkel szemben. Szorongást és álmatlanságot okozhat az attól való félelem, hogy ami egyszer megtörtént, az bármikor bekövetkezhet újra. Egyes esetekben ennek hosszan tartó depresszió is lehet a következménye, az áldozatok visszahúzódnak, megváltoztatják életmódjukat, szinte börtönbe zárják saját magukat, csakhogy elkerüljék a biztonságérzetüket megingató események megismétlődését.

A CRITERION Távfelügyeleti Szolgáltatás 0-24 órás távfelügyeletet biztosít, a járőrszolgálat pedig perceken belül a helyszínre érkezik riasztás esetén, így ügyfeleink nyugodtan alhatnak vagy nyaralhatnak, nem kell attól tartaniuk, hogy illetéktelen személyek hatolnak be otthonukba, és lopják el értékeiket, illetve biztonságérzetüket.

Forrás: https://www.futurelearn.com/info/courses/crime-justice-society/0/steps/10821