Az egész világot sújtó koronavírus-járvány rányomta bélyegét az elmúlt egy esztendőre, hiszen sokan elveszítették a munkájukat, a bizonytalanság és a bezártság pedig lelkileg is megviseli az embert. Öröm az ürömben azonban, hogy a több mint egy éve tartó pandémia hatására bizonyos bűncselekmények száma visszaszorult, legfőképpen azért, mert a kényszerű korlátozások miatt kevesebb lehetősége nyílt a bűnözőknek ezek elkövetésére.

 

Kevesebb a betörés

A statisztikák szerint csökkent a lakásbetörések száma, ami nem meglepő, hiszen sokan kényszerültek otthon maradásra vagy otthonról dolgozásra. Bár a betörések 30%-át úgy követik el, hogy a lakók otthon tartózkodnak, a bűnözőknek mostanában sokkal óvatosabbnak kell lenniük, ha ki akarnak fosztani egy lakást, ugyanis kiszámíthatatlanná vált, ki mikor tartózkodik otthon. Az elmúlt egy évben a home office elfogadottsága nagy mértékben nőtt, és sok munkahelyen az után is érvényben maradt, hogy a vírushelyzet esetleg megengedte volna, hogy a dolgozók visszatérjenek az irodákba. Az iskolák bezárása szintén nem kedvezett a betörőknek, hiszen a kisgyermekek nem maradhatnak otthon felügyelet nélkül, így még rizikósabbá vált a behatolás egy idegen ingatlanba.

 

Sok a munkanélküli, sok a lopás?

Logikusnak tűnhet a feltételezés, hogy ha sok ember veszíti el a megélhetését, akkor egyre többen kényszerülnek nem feltétlenül becsületes úton megkeresni a mindennapi betevőt. Ám a valóság az, hogy az emberek túlnyomó többsége – szerencsére – nem bűnöző alkat. Kétségkívül létezik azonban egy réteg, amelynek hajlandóságát növelik a bűncselekmények elkövetésére bizonyos társadalmi folyamatok. Egy amerikai kriminológus szerint nem a nagy válságok idején szokott megugrani a bűnözési ráta, akkor ugyanis sokan abban reménykednek, hogy a válság elmúlásával visszatér minden a régi kerékvágásba. Ami egyértelműen hatással van a bűncselekmények számának emelkedésére, az az infláció, annak ugyanis az az eredménye, hogy bizonyos társadalmi rétegek lassan, de biztosan elkezdenek lecsúszni. Ez szokta megadni a végső lökést azoknak, akik korábban csak kacérkodtak a bűnözés gondolatával.

 

Ha a társadalmi folyamatoktól függetlenül szeretné biztonságban tudni otthonát és értékeit, válassza a CRITERION Ingatlan Távfelügyeleti és Gépjárművédelmi szolgáltatását. A legmodernebb technológiákat és prémium kategóriás eszközöket alkalmazó CRITERION személyre szabott távfelügyeletet kínál mindenkinek.

 

Forrás: http://uj.lechnerkozpont.hu/cikk/modositotta-e-a-hazai-buncselekmenyek-szamat-a-koronavirus-jarvany

https://www.marketplace.org/2020/12/18/pandemic-economy-property-crimes-rates-violence-burglary/