Nincs is talán olyan ember, aki ne hallotta volna ezt a figyelmeztetést gyerekkorában, a tűz ugyanis valóban veszedelmes tud lenni. Veszedelmes és megfoghatatlan – nem véletlen, hogy szinte minden vallásban és mítoszban fontos szerepet kap. A katolicizmusban egyszerre jelenik meg tisztítótűzként és a pokol szenvedéseinek jelképeként. A görög mitológiában például a tűz isteni kiváltság, az azt ellopó Prométheuszt pedig hősként tartják számon. A tűz megszelídítése nélkül az ember nem emelkedhetett volna ki az állatvilágból, ugyanakkor tévedés azt hinni, hogy teljesen az uralmunk alá hajtottuk ezt az elemet, a tűz ugyanis folyamatosan próbára teszi az éberségünket.

 

Halálos tűzvészek

Megdöbbentően sok, évente több mint 30 ezer (a 2019-es évben egészen pontosan 38 876) tűzeset fordul elő hazánkban, ami azt jelenti, hogy naponta akár száz bejelentés is érkezhet a tűzoltókhoz. Bár a modern korban már ritkák a sok halálos áldozattal járó tűzvészek, akadnak azért sajnálatos kivételek. Magyarország történetének legsúlyosabb tűzesete alig több mint egy évszázada, 1910 márciusában történt egy Szatmárököritó (ma Ököritófülpös) nevű településen. A tűz egy báli ünnepségen ütött ki, amelyet egy magtárnak használt pajtában tartottak. 312 ember veszett oda. A tragédiára az egész világ felkapta a fejét, hiszen a Titanic két évvel később bekövetkezett katasztrófája után ez a korabeli Európa második legtöbb halálos áldozatot követelő balesete volt.

 

Hogyan előzhetjük meg a bajt?

Az utóbbi évtizedekben évente átlagosan 100 ember (2019-ben 113) vesztette életét tűzesetben, de legalább négyszer-ötször ennyien vannak azok, akik valamilyen sérülést, rendszerint füstmérgezést szenvednek. A tüzeket többnyire emberi mulasztás vagy figyelmetlenség okozza. Egy jó minőségű tűzjelző berendezés emberéleteket óvhat meg, de csak akkor, ha valaki meghallja a vészjelzést. Aki teljes biztonságban szeretné tudni otthonát vagy üzlethelyiségét, annak ajánljuk a CRITERION tűz-távfelügyeleti szolgáltatását, amely 0-24-ig a legfejlettebb GPRS technológiájú kommunikátor segítségével jelzi, ha tűz ütne ki az ingatlanban, és azonnal riasztja a területileg illetékes tűzoltóságot.

Forrás: https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_feb002.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szatm%C3%A1r%C3%B6k%C3%B6rit%C3%B3i_t%C5%B1z