Az elmúlt egy évtizedben közel harmadával, 28%-kal nőtt a személygépkocsik száma Magyarországon, így 828 ezerrel több, összesen 3,8 millió személyautó fut a hazai utakon, derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. legújabb jelentéséből. Ezzel párhuzamosan az autók átlagéletkora is megnőtt a KSH adatai szerint, míg 2011-ben még csak 11,9 év volt, 2020-ra ez a szám elérte a 14,7 évet. Mivel átlagról van szó, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy sok tízezer (vagy akár százezer) 20 évnél idősebb modell is van még hazánkban.

 

Az öreg autókat kevésbé lopják?

Általános tévhit, hogy minél öregebb egy autó, annál nagyobb biztonságban van, hiszen a tolvajok úgyis a vadonatúj, nagyértékű luxusautókra utaznak. A hollywoodi akciófilmekben valóban ez a helyzet, a magyar rögvalóság azonban egészen másképp fest, mint az amerikai álomgyár alkotásai. A méregdrága sportautók tulajdonosai általában nem sajnálják a pénzt autójuk őrzésére, ezért azokat tényleg csak filmbe illően profi tolvajbandák tudják meglovasítani. A legtöbb hazai autótolvaj azonban nem Lamborghinikre és Ferrarikra vadászik, hanem olyan járgányokra, amiknek az alkatrészeit jó eséllyel rá tudják sózni egy gyanútlan átlagemberre egy simlis szervizben.

 

A piac diktál

Korábban már írtunk róla, hogy a hazánkban ellopott autók túlnyomó többsége illegális bontókba kerül, ahol darabokra szedik azokat, majd alkatrészenként értékesítik. Ezt a feketekereskedelmet a kereslet élteti, vagyis minél több alkatrészre van szükség egy bizonyos autótípushoz, annál több járművet fognak ellopni belőle, hogy ki tudják elégíteni az alkatrészigényt. Egy ritka modell ezért nagyobb biztonságban van, hiszen az alkatrészei iránti kereslet sokkal alacsonyabb, mint például a Németországból behozott, 15-20 éves BMW-k vagy a Magyarországon rendkívül népszerű Opelek és Suzukik esetében. Éppen ezért az autótolvajoknak nem éri meg kísérletezniük, többnyire megrendelésre dolgoznak. Az tehát, hogy egy autó betöltötte már a 15-ik (vagy akár a 20.) életévét, egyáltalán nem óvja meg a lopástól.

 

Gépjármű távfelügyelet

Az elővigyázatosság és az átgondolt autóválasztás sok kellemetlenségtől megóvja az embert, a profi bűnözők ellen azonban sokszor kevés, ezért aki teljes biztonságban akarja tudni gépjárművét, annak érdemes a CRITERION Távfelügyelet Gépjárművédelmi Szolgáltatását választania. A Gépjárművédelmi Szolgáltatás folyamatos, 0-24 órás távfelügyeletet biztosít, figyeli a beérkező jelzéseket, és például, ha a gépjárműajtó nyitása után bizonyos időn belül nem történik meg a gépjárművezető azonosítása, a rendszer azonnal és automatikusan riasztás jelzést küld távfelügyeleti központba.

 

Forrás: https://telex.hu/gazdasag/2021/03/04/auto-hasznalt-atlageletkor-800-ezerrel-tobb