Az autólopások visszaszorulóban vannak Magyarországon, de ne felejtsük el, hogy volt olyan időszak nem is olyan régen, amikor naponta 20-nál is több autónak kelt lába hazánkban, és ezek többsége soha nem került elő, így amikor autónk védelméről gondoskodunk, arra kell felkészülnünk, hogy képzett, profi eszközökkel rendelkező, hivatásos bűnözőkkel állunk szemben. A gépjárművédelemnek számos hatékony és kevésbé hatékony eszköze létezik, a CRITERION ezekkel kapcsolatban gyűjtötte össze a legfontosabb tudnivalókat.

 

  1. Mechanikai védelem

A népszerű kormányzáraknak, pedálzáraknak, váltózáraknak és a csak mechanikai alapon működő motortérzáraknak mind ugyanott van a gyenge pontja: a kulccsal nyitható és zárható zárszerkezetben. Mivel ezek a zárszerkezetek hozzáférhetőek, különben a tulajdonosok sem tudnák kinyitni őket, ezért nyithatóak is – akár lopott vagy másolt kulccsal, akár a zár feltörésével. Mechanikai eszközökkel tehát kizárólag azokat az alkalmi autótolvajokat lehet elrettenteni a lopástól, akik nem rendelkeznek gyakorlattal és profi eszközökkel.

 

  1. Rejtett kapcsolók, indításgátlók

Alapvető tény, hogy a gépjármű utasterébe épített elektronikai rendszerek és indításgátlók teljesen alkalmatlanok arra, hogy egy hozzáértő autótolvajt megakadályozzanak a jármű elindításában. Ha ugyanis a tolvaj ismeri az adott típust, akkor nincs az a jól elrejtett kapcsoló, amit ne tudna néhány percen belül áthidalni, megszüntetve ezzel indításgátló funkcióját.

 

  1. Alkalmatlan eszközök kombinálása

Ha a fenti példáknál maradva egy kulccsal nyitható kormányzárat és egy az utastérben elrejtett indításgátló kapcsolót kombinálunk, azzal sajnos nem duplázzuk meg gépjárművünk védelmét, hiszen ha ezek az eszközök önmagukban nem alkalmasak arra, hogy megakadályozzanak egy profi tolvajt az autó eltulajdonításában, akkor együtt sem fogják tudni meggátolni benne – legfeljebb néhány perccel tovább tart, mire beindítja a járművet.

 

  1. Egyedi kialakítású illetve sorozatgyártású gépjárművédelem

Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, így egyik sem nyújt maximális védelmet. Az egyedi kialakítású gépjárművédelem előnye, hogy kevesen ismerik, hátránya viszont az, hogy nem áll mögötte kiforrott technológia és több évtizedes fejlesztési tapasztalat. Ezzel szemben a sorozatban gyártott gépjárművédelem előnye a kiforrott technológia és a fejlesztési tapasztalat, hátránya viszont, hogy szinte bárki számára hozzáférhető, ennek következtében kiismerhető és kijátszható.

 

Ha megnyugtató megoldásra vágyik, és valódi biztonságban akarja tudni autóját, akkor válassza a CRITERION Távfelügyelet Gépjárművédelmi Szolgáltatását. A 24 órás, folyamatos távfelügyelet mellett műholdas helymeghatározással és szükség szerint a motor távleállításával akadályozzuk meg járműve eltulajdonítását.