Alkalom szüli a tolvajt, tartja a mondás, ám a legtöbb betörés mégsem hirtelen ötlettől vezérelt cselekedet, hanem kitervelt akció. A bűnözők szeretnek biztosra menni, és általában felmérik a terepet, mielőtt munkához látnak. A statisztikák szerint pedig kedvenc célpontjaik is vannak.

 

Egyedülállók és idősek

Egyedül élni fiatalon és idősen sem könnyű, hiszen olyankor az ember csak magára számíthat, ráadásul a szokásait is könnyebb kifigyelni, mint egy népes családét. A bűnözők különösen kedvelik a sokat dolgozó, jól kereső, egyedül élő fiatalokat, hiszen napközben általában üresen áll a lakásuk, és rendszerint van is mit elvinni belőle. Ugyanilyen népszerű célpontnak számítanak az idősek, akik ugyan ritkábban mennek el otthonról, ám kiszolgáltatottabbak, és nagyobb valószínűséggel tartanak otthon készpénzt.

 

Óvintézkedések egyedül élők számára

Némi odafigyeléssel nagy mértékben csökkenthető annak kockázata, hogy betörés áldozatává válik az ember, ezért összeszedtük a legfontosabbak tudnivalókat:

 

Mindig zárjuk be az ajtót, akkor is, ha otthon vagyunk. A betörések közel egyharmadát besurranó tolvajok követik el, akik kihasználják a nyitva felejtett ajtókat, ablakokat, és észrevétlenül távoznak értékeinkkel!

 

Ne hagyjuk, hogy belássanak kintről! Sötétítő függöny, redőny, reluxa – bármelyik megteszi, a lényeg, hogy az utcáról senki ne lássa, milyen bútorok, műszaki cikkek és egyéb értékek vannak a lakásban.

 

– A közösségi oldalak a betörők legjobb barátai. Soha ne posztoljuk ki, ha nyaralni megyünk, vagy bármilyen ügyben elutazunk, mert azzal szinte tálcán kínáljuk üres lakásunkat a bűnözőknek.

 

Erősítsük meg az ajtókat és az ablakokat! A megbízható nyílászárók jelentik az elsődleges védelmi vonalat a betörésekkel szemben, egy masszívabb bejárati ajtó eltántoríthatja a bűnözőket.

 

Tartsuk rendben az udvart és a házunk közvetlen környezetét! A rendezetlennek tűnő házak, udvarok azt sugallhatják, hogy nem lakik ott senki, ezért felkelthetik a betörők figyelmét, márpedig pont ez az, amit minden ingatlantulajdonos el akar kerülni.

 

Legyünk jóban a szomszédokkal! Ez nem csak a világbéke receptje, hanem alapvető érdekünk is, hiszen mindig jól jön, ha van a közelben valaki, akire számíthatunk.

 

Ha biztosra akarunk menni

A fenti óvintézkedések csökkentik a betörések kockázatát, de korántsem nyújtanak teljes védelmet. Aki igazán biztonságban akarja tudni lakását és értékeit, annak valódi profikra és szakértelemre van szüksége – ezt nyújtja a CRITERION Távfelügyelet által telepített riasztó renszerek és a hozzá kapcsolódó Objektumvédelmi távfelügyeleti Szolgáltatása. Több mint 25 év tapasztalat és 18 ezer elégedett ügyfél szól mellettünk!