Amikor a betörő bejut egy lakásba, ritkán tölt ott néhány percnél hosszabb időt. Gyorsan és céltudatosan kutatja át az ingatlant, hogy a lehető legtöbb értéket összeszedje, mielőtt távozik. Ehhez azonban tudnia kell, hogy mit akar és hol keresse azt.

 

Mit keresnek a betörők?

Bármennyit változik a világ, a bűnözők kívánságlistájának élén továbbra is a készpénz áll, hiszen minden más értéket pénzzé kell tenni, a pénzt azonban elég zsebre vágni. Ezután következnek az ékszerek, majd a műszaki cikkek, főként a laptopok és a mobiltelefonok. Annak ellenére, hogy a pénzforgalom nagy része ma már bankkártyák, terminálok és banki átutalások segítségével zajlik, sokan tartanak otthon készpénzt. Ez főleg az idősebbekre igaz, akik sok mindent megéltek már, és jobban bíznak a kézzelfogható dolgokban. A betörők számára ők az ideális célpontok.

 

Hová ne rejtsük értékeinket?

A betörők először mindig a szobákat vizsgálják át, a bezárt szekrények és asztalfiókok különösen vonzóak számukra, mert feltehetően értéket rejtenek. Azután következnek az ágyak és a matracok, sokan ugyanis azt gondolják a legjobb rejtekhelynek. Egy felmérés szerint újabban meglepően sok lakástulajdonos tartja pénzét a fagyasztóban, pedig az sem biztonságos, hiszen a betörők is tudnak az új trendekről. Ezek alapján összeszedtük a legrosszabb rejtekhelyeket, ahová nem érdemes értékeket rejteni, a bűnözők ugyanis másodpercek alatt megtalálják azokat.

 

Szennyeskosár

Remek ötletnek tűnik, de nem az. A betörők jól ismerik ezt a trükköt. Biztos, ami biztos, akkor is kiborítják a tartalmát, ha máshol már találtak egy adag dugipénzt.

 

WC-tartály

Sok amerikai filmben látni olyat, hogy fegyvert vagy nejlonba csomagolt pénzköteget dugnak a WC-tartályba – a rossz hír az, hogy a betörők is néznek filmeket.

 

Párna

A párnák és párnahuzatok annyira kézenfekvő rejtekhelyek, hogy annyi erővel, akár a küszöbre is kirakhatjuk értékeinket.

 

Ruhásszekrény

Ha a gyerek elől kell elrejteni a karácsonyi ajándékot, jó ötlet lehet bedugni egy halom ruha mögé, ő ugyanis aligha fogja kihajigálni az összes göncöt a szoba közepére – egy betörő viszont igen.

 

Könyvespolc

Ugyanez igaz a könyvespolcokra is. A Jókai-összes mögé rejtett kincsek csak a családtagok előtt maradnak rejtve, egy profi bűnöző szemrebbenés nélkül ledobálja az összes kötetet a padlóra, hogy kiderítse, van-e mögöttük valami.

 

Mi a megoldás?

Tökéletes rejtekhely nem létezik, megbízható védelem azonban igen. A CRITERION Távfelügyelet által telepített riasztórendszerek és Objektumévdelmi távfelügyeleti szolgáltatása az ország egész területén elérhető – 0-24-ig a legmodernebb technológiák és prémium kategóriás eszközök felhasználásával óvja értékeit. Ha valódi biztonságra vágyik, akkor ne jó rejtekhelyet keressen, hanem egy profi csapatot!