A bezártságot kevesen szeretik, egyeseknél azonban egyenesen pánikrohamot vált ki, ha nem tudnak kijutni egy zárt térből. Ezt nevezzük klausztrofóbiának, vagy régies nevén „kabinláznak”. Klasszikus szorongásos zavar, amelyet a legtöbb ember megtapasztalt már. Egy tanulmány szerint a Föld lakosságának 5-7%-a szenved súlyos klausztrofóbiától, ami azt jelenti, hogy mintegy egymilliárd embert érint a világon, tehát egyáltalán nem szabad félvállról venni.

 

Szorongás a liftben

A klausztrofóbia leggyakoribb tünetei a légszomj és a pánikroham. Általában kicsi, zárt szobákban, alagútakban, pincékben, barlangokban és persze liftekben szokott jelentkezni. Egy klausztrofóbiás roham során gyakori, hogy az illető pánikszerűen vetkőzni kezd, hátha azzal a tünetektől is megszabadulhat. Régen öröklődő betegségnek gondolták, de a tudomány bebizonyította, hogy minden súlyos klausztrofóbiás eset hátterében egy múltbéli, bezártsággal kapcsolatos trauma áll, amire az agy úgy reagál, hogy a zárt tereket összekapcsolja a közvetlen veszéllyel, és azonnal bekapcsol a pánikreakció, amikor egy ilyen helyiségbe kerül. A lift minderre rátesz még egy lapáttal, hiszen nem csak egy zárt és többnyire ablaktalan kabinban utazik az ember, hanem mindezt egy aknában teszi, és ez a tudat egyszerre aktiválhatja a klausztrofóbiát és a tériszonyt.

 

Lifthelyzet hazánkban

Ma Magyarországon becslések szerint mintegy 30 ezer felvonó üzemel, amelyek többsége bizony nem „mai gyerek”. A régi társasházakban üzemelő liftek közül sok valódi időzített bomba, sosem lehet tudni, mikor ejt foglyul valakit. Akit először ér ilyen trauma, az jó eséllyel klausztrofóbiás lesz. Aki már az, valószínűleg pánikba esik. Rendkívül fontos ilyenkor, hogy a liftekben kötelezően meglévő vészcsengő kompetens segítséget riasszon, aki mielőbb a helyszínre tud sietni. Erre kínál megoldást a CRITERION Felvonó Távfelügyeleti Szolgáltatása.

 

CRITERION Felvonó Távfelügyeleti Szolgáltatás

A törvény előírja, hogy a felvonókban vészjelzőt kell elhelyezni, így a szerencsétlenül járt utazók nem csak dörömböléssel és kiabálással tudnak segítséget kérni. Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy a vészjelző kit riaszt. Ha egy társasház a CRITERION Felvonó Távfelügyeleti Szolgáltatását veszi igénybe, akkor vészjelzéseit 24 órás diszpécserszolgálat fogadja. Amennyiben a mentési feladatokkal is CRITERION van megbízva, a járőrszolgálat a lehető legrövidebb időn belül megérkezik a helyszínre, hogy megkezdje a mentést.