Az autólopás modern kultúránk egyik kiküszöbölhetetlen mellékhatása. Bár a lopások száma évről évre csökken, azért érdemes résen lenni, mert így sem telik el hazánkban nap úgy, hogy ne tulajdonítottak volna el egy vagy több gépjárművet. Így aztán adódik a kérdés, vajon mi lesz az ellopott autók sorsa? Ennek járunk utána legújabb cikkünkben.

 

Kocsikázás

A legritkább és legártalmatlanabb indíték az, amikor valaki csak azért köt el egy négykerekűt, hogy kocsikázzon vele egy kicsit. Ezt a képet általában amerikai filmek vidám tinédzsereihez szoktuk társítani, akik az égvilágon senkinek nem akarnak ártani, csak eltévedtek a felnőtté válás zegzugos útvesztőjében. A magyar valóság, mint már megszokhattuk, némileg különbözik a hollywoodi filmektől. Ha hazánkban valaki csak úgy heccből köt el autót, az esetek túlnyomó többségében erős alkoholos befolyás alatt áll, és a történet általában úgy szokott végződni, hogy egy fára felcsavarodva találják meg a rend őrei.

 

Külföldre csempészés

Lopott járművel átjutni a határon nem kis kockázattal jár, ezért ezt a mutatványt csak akkor kísérelik meg a tolvajok, ha kiemelkedően magas profittal kecsegtet. Külföldre tehát általában csak a luxusautókat éri meg átcsempészni, amiket többnyire megrendelésre lopnak el. Az ilyen melókat nem egy-egy magányos autótolvaj hajtja végre, hanem egy profi bűnözőkből álló szervezet.

 

Tiszta kocsi

Vannak bizonyos bűncselekmények, amelyekhez elengedhetetlen az autó használata, mint például a bankrablások vagy más gyorsan végrehajtott akciók, amikor kulcsfontosságú, hogy minél gyorsabban el tudják hagyni a tett helyszínét. Ilyenkor a bűnözők előszeretettel használnak lopott autót, ezért akkor sem lehet a nyomukra bukkanni, ha egy szemtanúnak esetleg sikerül lejegyeznie a rendszámot.

 

Irány a bontó!

A hazánkban ellopott autók túlnyomó többsége illegális bontókban végzi, ahol általában az éj leple alatt darabokra szedik, majd azonosíthatatlan alkatrészekként értékesítik. Az efféle lopásokat a piac törvényei diktálják, tehát azokat a típusokat szokták a leggyakrabban ellopni, amelyik típus alkatrészeire a legnagyobb a kereslet. Amikor például néhány éve megnőtt a külföldről behozott BMW-k száma, a tolvajok számára is népszerűbbek lettek a BMW-k.

 

Biztonságban akarja tudni autóját? Válassza a CRITERION Távfelügyelet Gépjárművédelmi Szolgáltatását! A 24 órás távfelügyelet, a műholdas helymeghatározás és lopáshelyzetben a motor távleállítása gyakorlatilag lehetetlenné teszi az autó eltulajdonítását!