A rendőrségi statisztikákban általában csak azt tüntetik fel a betörések kapcsán, hogyan hatolt be az elkövető az ingatlanba, milyen értékeket tulajdonított el, és sikerült-e utána kézre keríteni az elkövetőt. Létezik azonban egy olyan aspektusa is a betöréseknek, amelyről jóval kevesebb szó esik, nehezebben dokumentálható, bizonyos szempontból azonban sokkal fontosabb, mint maguk az ellopott értékek, amelyeket egy betörő magával visz. Az ember otthona a vára. Az a hely, ahol biztonságban érzi magát. Egy betörés pedig pontosan ezt a biztonságérzetet semmisíti meg azzal, hogy egy vadidegen turkál a legszemélyesebb tárgyaink között.

 

Traumatikus élmény

A betörések áldozatainak az érzelmek széles skálájával kell megküzdeniük. Az első reakció általában a döbbenet, a félelem és a harag, de legalább ilyen gyakori a tehetetlenség, a bűntudat és a pánik is. Ezeket aztán idővel felváltja a szomorúság, a kétségbeesés, a bizalmatlanság és a sebezhetőség érzése. A betörések elszenvedői körében nem ritka a depresszió és a pánikrohamok kialakulása, sokan pedig alvási rendellenségekről számolna be utána. Egy felmérés szerint minden nyolcadik áldozat soha nem tudja teljesen feldolgozni a történteket, és attól fél, hogy bármikor bekövetkezhet újra.

 

A legjobb védekezés a megelőzés

Szakember segítségével könnyebben fel lehet dolgozni a betörés okozta traumát, a legjobb megoldás azonban az, ha teszünk róla, hogy ne érjen bennünket trauma. A betörések jelentős százaléka azért tud megtörténni, mert az ingatlan tulajdonosa figyelmetlenségével vagy hanyagságával felkínálja az alkalmat a bűnözőknek. A nyitva hagyott ajtók és ablakok, a közösségi oldalakra kiposztolt nyaralások, a szemmel láthatóan gyenge nyílászárók mind olyan dolgok, amelyeken némi odafigyeléssel és akarással lehet változtatni. És ha kevesebb az alkalom, tolvaj is kevesebb születik.

 

A tökéletes biztonság

Az elővigyázatosság sok mindenre orvosság, a profi betörőktől azonban nem véd meg. Profikkal csak profik vehetik fel a versenyt, ezért ajánljuk mindenkinek a CRITERION Távfelügyeleti Szolgáltatást, amely az ország egész területén elérhető, és 24 órás védelmet biztosít minden illetéktelen behatolás ellen. A CRITERION nemcsak értékeit, de családja biztonságérzetét is megvédi!