tűz és távfelügyelet

A tüzet ősidők óta használja az ember, és hiába sikerült mind jobban megszelídítenie, nem lett belőle kezes bárány, sokkal inkább hasonlít egy kordában tartott vadállatra, amely csak az alkalmat lesi, hogy lecsaphasson. Hajlamosak vagyunk alábecsülni a tűz erejét és a pusztítást, amelyre képes, csupán mert van gyufánk és porral oltónk. Pedig a tűz jelentette veszély nagyon is jelen van az életünkben. Magyarországon évente átlagosan harmincezer tűzeset keletkezik, vagyis minden egyes napra jut több mint nyolcvan. Ezek közül körülbelül minden negyedik érint lakóingatlanokat, tehát szinte nem múlik el úgy óra hazánkban, hogy a tűz ne veszélyeztetne emberéleteket.

Tűz okozta halálesetek
Évente nagyjából 100-150 emberéletet követelnek a halálos balesetek, többségük azonban nem a lángok, hanem fulladás vagy füstmérgezés miatt következik be. A tűzbalesetekben maradandó egészségkárosodást szenvedők száma azonban ennél jóval magasabb. Hiába tudnak az ország szinte bármely pontjára percek alatt kiérni a tűzoltók, sokszor csak olyankor riasztják őket, amikor már késő. Nem véletlen, hogy Németországban már sok tartományban törvény írja elő a füstérzékelők használatát. Hazánkban egyelőre nincs ilyen szabályozás, pedig a statisztikák szerint a hő- és füstérzékelők jelentősen csökkenthetik a tűz áldozatainak számát.

Mi okozza a tűzeseteket?
A tűzesetek kiváltó oka legtöbbször gondatlanság vagy emberi mulasztás. Korábbi cikkünkben már írtunk róla, hogy a legtöbb lakástűz a konyhában keletkezik, de rendszeresek a fűtőberendezések közelében kigyulladó bútorok vagy ruhadarabok is, illetve a dohányzás is komoly kockázati tényezőnek számít. A másik gyakori problémát az elektromos hálózat túlterhelése okozza, mert sok helyen elavultak a vezetékek, és nem bírják az újabb és újabb eszközök okozta terhelést.

Mi a megoldás?
A jó minőségű tűzjelző berendezések emberéleteket óvhatnak meg, de csak akkor, ha van valaki a közelben, aki meghallja a vészjelzést. Ha teljes biztonságban akarja tudni otthonát, üzlethelyiségét vagy nyaralóját, válassza a CRITERION tűz-távfelügyeleti szolgáltatását, amely a nap 24 órájában a legfejlettebb GPRS technológiájú kommunikátor segítségével jelzi, ha tűz ütne ki az ingatlanban, és azonnal riasztja a területileg illetékes tűzoltóságot. A CRITERION megvédi értékeit!