modern gépjárművédelem

Az európai statisztikák arról árulkodnak, hogy az autólopások száma visszaszorulóban van, ami mindenképpen örömteli hír, bár ez sajnos nem azt jelenti, hogy kevesebben próbálnak törvénytelen módon pénzhez jutni. Sokkal inkább az lehet a magyarázat, hogy a bűnözők a gépjárművek eltulajdonításánál jövedelmezőbb tevékenységek után néztek. De bármilyen kevés is az autólopás, amíg az éves rendőrségi statisztikákban a nulla helyett egy pozitív egész szám szerepel az ellopott gépjárművek mellett, addig nem nyugodhatunk meg. Ezért mai cikkünkben számba vesszük az autótolvajok legkedveltebb módszereit.

Többet erővel, mint ésszel
A legegyszerűbb és legprimitívebb módszer az, amikor erőszakkal megszerzik a kocsi slusszkulcsát egy betörés vagy egy utcai rablótámadás során, és így tulajdonítják el a járművet. Sokan az otthonukban a bejárati ajtó közelében tartják a kulcsokat, ami megkönnyíti a rablók dolgát, ezért érdemes valami szokatlan helyet vagy akár egy zárható ládát kijelölni erre a célra.

Lopás turbódekóderrel
A turbódekóder egy rendkívül hasznos eszköz, ha véletlenül bezárjuk a kulcsot az autóba, és szerelőt kell hívnunk. Egy autótolvaj kezében azonban félelmetes fegyverré válik, ezzel az eszközzel ugyanis 10-15 másodperc alatt ki lehet nyitni a kocsi ajtaját. Ez az automatikus szerkezet a zárba dugva rögzíti a kódot, majd teljes értékű mechanikus kulcsként használható a gyújtáskapcsolóban is. Vagyis a modern autók elkötéséhez sem kell magasan képzett szakembernek lenni, elég, ha valaki megvesz egy magasan képzett szakemberek által kifejlesztett eszközt, és laikusként is lehet belőle autótolvaj.

Kulcsklónozás
A kulcsklónozás abban különbözik a kulcslopástól, hogy ilyenkor az áldozat nem is sejti, hogy valaki másnak is hozzáférése van az autójához. A kulcsokra általában bűnözői körökkel kapcsolatban álló szerelőműhelyekben vagy autómosókban tesznek szert a tolvajok, egy eszköz segítségével lemásolják a kulcs egyedi kódját, majd egy interneten megvásárolható üres kulcsból klónoznak egy ugyanolyat, mint az eredeti. A tulajdonos semmit nem vesz észre egészen addig, míg egy reggel már csak hűlt helyét találja szeretett négykerekűjének.

Mi a közös a fent említett három módszerben? Az, hogy a CRITERION Távfelügyelet Gépjárművédelmi szolgáltatása mindegyik ellen védelmet nyújt. Válassza a CRITERION-t, ha biztonságban akarja tudni autóját!