kedvenc célpontok

Az európai átlaghoz képest nálunk viszonylag kevés a betörés (a vonatkozó listát Belgium vezeti, ahol 100 ezer főre vetítve majdnem 20-szor annyi betörés történik, mint hazánkban), ez azonban nem jelenti azt, hogy nyugodtan hátradőlhetünk, mert nincs mitől tartanunk, hiszen így sem múlik el úgy nap, hogy ne történne illetéktelen behatolás Magyarországon. Többször is írtunk már arról, milyen ingatlanokat szeretnek a legjobban a betörők, bizonyos dolgokat azonban nem lehet elégszer ismételni.

A nyár és az ünnepek a legkedveltebb időszakok
A statisztikák szerint karácsonykor történik a legtöbb betörés, hiszen régi hagyomány, hogy a szenteste után sokan meglátogatják szeretteiket, ezért rengeteg lakás marad üresen december utolsó napjaiban. Ugyanez igaz a nyárra is, amikor, aki teheti, nyaralni megy. Idén talán kevesebben jutnak el külföldre, de egy hosszú hétvégés wellness vagy egy balatoni kiruccanás a legtöbb családnak belefér – a betörők pedig csak erre várnak. Unásig ismételt jó tanács, hogy a közösségi oldalakra lehetőleg csak utólag töltsünk fel nyaralási képeket, ne verjük nagydobra, ha éppen üres a lakás.

A kertes házak népszerűbbek a panellakásoknál
Nem véletlen, hogy a budai kerületekben történik a legtöbb betörés az országban, hiszen ott hagyományosan sok a kertes ház. A kertes házak több okból is vonzóak a betörök számára. Először is, aki egy felkapott budai kerületben magánházat engedhet meg magának, ahhoz nagy valószínűséggel érdemes betörni, hiszen feltehetően vannak komolyabb értékkel bíró tárgyak és eszközök az otthonában. A betörők szemszögéből a kertes házak másik nagy előnye egy panelházzal szemben, hogy sokszor magas kerítés vagy átláthatatlan sövény veszi körül, ami meggátolja azt, hogy egy szemfüles szomszéd vagy járókelő felfigyeljen a hátsó szándékkal behatoló bűnözőre.

Az albérletekbe gyakrabban törnek be
Ennek hátterében leginkább az állhat, hogy a főbérlők nem szívesen költenek pénzt arra, hogy mások – az albérlők – ingóságait megvédjék, attól pedig nem kell tartaniuk, hogy a betörők magukkal viszik az ingatlant. Az albérlők részéről pedig viszonylag ritka, hogy saját költségükön riasztórendszert telepítsenek vagy távfelügyeleti szolgáltatásra fizessenek elő az albérleti díjon felül. Ezt a bűnözőknek kedvező patthelyzetet oldhatja meg a CRITERION Távfelügyelet szolgáltatásában elérhető Ajax okos riasztórendszer, amely egyszerűen költöztethető, ezért egy albérletbe is felszerelhető, majd ha úgy adódik, gond nélkül továbbvihető egy másik ingatlanba.

Forrás:
https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20191031-1