3 dolog, amit utálnak a betörők

A házam a váram, tartja a mondás, ám a középkori várakkal ellentétben manapság viszonylag kevés házat vesz körül várárok, így a betolakodók dolga is jóval könnyebb. Szerencsére akadnak azért egyszerűbb megoldások is a betörők távoltartására, ezeket gyűjtöttük most össze!

Elrejtett értékek
A legtöbb betörés legfeljebb néhány percig tart, ennél hosszabb időt egyetlen bűnöző sem szeret a célpontként választott ingatlanban tölteni. Néhány perc alatt azonban csak akkor lehet kifosztani egy lakást vagy házat, ha a betolakodónak nem kell hosszasan keresgélnie az értékeket. A tolvajok mindig a nappaliban vagy a hálószobában kezdik a kutakodást, és nagyon nem szeretik, ha ott nem találnak semmit, éppen ezért érdemes szokatlan rejtekhelyen tartani az értékeket, például a konyhában vagy a fürdőszobában, mert így van rá esély, hogy a betörő, megelégelve az eredménytelen keresgélést, üres kézzel távozik.

Házőrző kutya
A betörők nem szeretik a kutyákat, mert azok ugatnak, harapnak és kiszámíthatatlanok. Természetesen a négylábú házőrzők ellen is léteznek módszerek, a mérgezett húsdarabtól kezdve a figyelemelterelésként bevetett tüzelő szukáig, de ezek mind komolyabb tervezést és előkészületet igényelnek, a betörők pedig általában igyekeznek a könnyebbik utat választani. Egyszóval a kutya nem garancia a biztonságra, de az biztos, hogy a tolvajok kétszer is meggondolják, kikezdjenek-e vele.

Riasztórendszerek és távfelügyelet
A riasztórendszerek jelenléte rendszerint már önmagában is elég a betörők elriasztásához, a valóságban ugyanis ritkák a hollywoodi filmekből ismert szupercsapatok, amelynek tagjai összehangoltan dolgozva fosztják ki a szigorúan őrzött széfeket vagy bankokat. Ha pedig egy okos riasztórendszer jelzéseit egy távfelügyeleti szolgáltató munkatársai figyelik, a tolvajok kedve végképp elmegy a betöréstől, mert értékek helyet nagy valószínűséggel inkább éveket tudnának csak begyűjteni valamelyik büntetés-végrehajtási intézményben.

Összességében tehát elmondható, hogy az apró praktikák (értékek elrejtése), a hagyományos megoldások (házőrző kutya) és a modern távfelügyelet (okos riasztórendszerek) hármas kombinációja a legelszántabb betörőkön is kifog. Ha teljes biztonságra vágyik, az óvatosság mellé válassza a CRITERION okos riasztórendszer telepítésével bővült távfelügyeleti szolgáltatását!