gépjárművédelem

A válasz: igen. De szerencsére évről évre egyre kevesebbet. Legalábbis Magyarországon. Immár öt éve tart az a trend, hogy folyamatosan csökken az autólopások száma. A Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesülethez (NAKE) adatai szerint 2019-ben mindössze 112 autót tulajdonítottak el hazánkban, ami lényegesen kevesebb az egy évvel korábbi 182-nél. Ez azonban még mindig pont 112 járművel több az ideálisnál, ezért érdemes megnézni, melyek a legveszélyeztetettebb típusok és lakóhelyek az országban.

Budapest, Budapest, te csodás
Valószínűleg senkinek nem okoz különösebb meglepetést, ha megtudja, hogy az ellopott autók többségének ezúttal is a fővárosban veszett nyoma. Éveken keresztül az ellopott autók 90%-át Budapesten kötötték el a tolvajok, ez az arány most valamelyest változott, 2019-ben 81 autó tűnt el a fővárosból, és 31-nek kelt lába vidéken. A XI. kerület az a hely, ahol a legkevésbé vannak biztonságban az utcán parkoló gépjárművek, összesen 16 autó tűnt el onnan tavaly, vagyis az összes ellopott példány 14%-ára ebben a budai kerületben csaptak le a tolvajok.

A legkapósabb típusok
Logikusnak tűnhet, hogy azokat a márkákat és típusokat lopják a leggyakrabban, amelyekből a legtöbb fut az utakon, és hosszú éveken át ezt a statisztikák is igazolták, tavaly azonban meglepetésre egy olyan modell végzett az élen, amely korábban az első 15-be sem fért be: a Renault Mégane. A következő három helyezett – Ford Focus, Opel Corsa és Suzuki Swift – már papírformának számít, hiszen ezekből a típusokból rengeteggel találkozni az utakon. Érdekesség viszont, hogy háromnál többet loptak olyan viszonylag ritka modellekből is, mint a Ford S-Max, a Toyota Auris és a Renault Fluence, míg prémium márkás személygépkocsi nem szerepel a lista első 12 helyezettje között.

Összességében tehát megnyugtató a trend, a jelek szerint a bűnözők többsége az autólopásnál jövedelmezőbb és biztonságosabb bevételi forrás után nézett, ám ne feledjük, hogy a viszonylag kevés ellopott gépjármű csak addig megnyugtató, amíg a miénk nincsen köztük. Ha a CRITERION Gépjárművédelmi szolgáltatását választja, mindig biztonságban tudhatja autóját, 24 órás központi felügyeletünk ugyanis állandó megfigyelés alatt tartja a járművet. Szolgálatunk szükség esetén távolról is tudja blokkolni a járművet, ami a műholdas helymeghatározással kiegészítve igazán hatékony védelmet biztosít a tolvajok ellen.

Forrás: https://www.vezess.hu/magazin/2020/01/07/lopott-autok-toplistaja-2019/