önvédelmi eszközök

Az otthonvédelem nem csak értékeink megóvásáról szól, hanem a biztonságérzetünk megőrzéséről is, hiszen egy betörés során nem mindig az anyagi kár szokott a legjelentősebb lenni, legalább ugyanilyen fontosak az illetéktelen behatolás lélektani hatásai. Elképzelhető, hogy a betörő végül semmilyen értéket nem tud eltulajdonítani otthonunkból, maga a behatolás ténye mégis sebezhetővé és kiszolgáltatottá teszi az embert, ezért összeszedtük, jelenleg milyen legálisan hordható önvédelmi fegyverek használhatóak támadások, betörések esetén.

Gázspray vagy paprikaspray
Magyarországon a CS gázt tartalmazó eszközök a legelterjedtebbek. Ugyanez a hatóanyag van a könnygázgránátokban is, célja nem az ellenfél harcképtelenné tétele, hanem az elkergetése. Hátránya, hogy viszonylag nagy a szórása, ezért zárt térben vagy szembeszélben nem túl praktikus, viszont nem is igényel olyan pontos célzást, mint más eszközök. A kapszaicint tartalmazó paprikaspray ezzel szemben sokkal célzottabb, így nem kell attól tartanunk, hogy használat közben saját magunkat is átmenetileg elvakítjuk vele, viszont értelemszerűen jobban kell vele célozni.

Gázpisztoly
Jelenleg hazánkban gázpisztoly legálisan tartható és használható önvédelmi célra, de csak magánterületen. Ha közterületre is magunkkal akarjuk vinni, ahhoz már engedély kell. Egy betöréses támadás esetén azonban ideális önvédelmi eszköz lehet, néhány méteres távolságból ugyanis fájdalmas, de nem halálos sérülést lehet okozni vele, ami általában elegendő a támadó elijesztéséhez.

Taktikai lámpa és személyi riasztó
A nagy fényerejű taktikai lámpa tökéletesen alkalmas arra, hogy néhány másodpercnyi előnyhöz jussunk a támadóval szemben, a stroboszkóp funkciót bekapcsolva ugyanis időlegesen bárkit elvakíthatunk vele. A személyi riasztó egy kisméretű, akár kulcstartón is hordható eszköz, ami éles hangjával rettenti el a támadót, illetve lármázza fel a környéket. Egy gomb megnyomásával akár 120 db-es szirénát is bekapcsolhatunk vele.

Fontos hangsúlyozni, hogy a fenti eszközök csak akkor hatékonyak, ha tetten érjük a behatolót, márpedig ez viszonylag ritka eset. Egyrészt a betörők igyekeznek olyankor „dolgozni”, amikor senki nem tartózkodik otthon, másrészt hiába tartózkodnak otthon a háziak, a besurranó tolvajokat sokszor így sem veszik észre. Egy önvédelmi eszköznek tehát csak akkor vehetjük hasznát, ha szemtől szembe találjuk magunkat egy bűnözővel, minden más esetben érdemes hatékony, személyre szabott távfelügyeletet választani. A CRITERION az ország egész területén elérhető Távfelügyelet szolgáltatása a legmodernebb technológiák és prémium kategóriás eszközök felhasználásával óvja értékeit.