aranyszabályok

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a betörések túlnyomó részéhez elengedhetetlen az áldozatok cinkossága, vagyis az ingatlantulajdonosok figyelmetlensége nélkül a legtöbb betörőnek esélye sem lenne bejutni a kiszemelt házba vagy lakásba. Összegyűjtöttük a legfontosabb szabályokat azok számára, akik nem szeretnének hívatlan vendégeket fogadni otthonukban.

1. Legyünk résen!
Soha ne hagyjuk nyitva a kaput és a bejárati ajtót, még akkor se, ha otthon vagyunk, a betörések harmadát ugyanis úgy követik el, hogy valaki tartózkodik közben az ingatlanban. Ugyanez vonatkozik a földszinti ablakokra vagy az erkélyajtóra is. Ne feledjük, nagyon sokszor az alkalom szüli a tolvajt – ne adjuk meg nekik az esélyt!

2. Jó minőségű nyílászárót a bejáratra!
A kültéri ajtókra ne sajnáljuk a pénzt, mert a betörők többsége ott jut be a lakásba. Az 5 pontos zárak vagy a hevederzárak a legtöbb betörőt eltántorítják, mert ha néhány perc alatt nem tudnak behatolni az ingatlanba, inkább könnyebb célpont után néznek. A biztonsági lánc, a nyitásjelző vagy a kémlelő szintén növeli az esélyét annak, hogy megakadályozzuk a betörést.

3. Tartsunk házőrző kutyát!
A kutya az egyik legjobb házőrző „eszköz”. Éles hallása és szaglása révén azonnal érzékeli, ha valaki megközelíti az ingatlant, és nem tesz lakatot a szájára. A betörőket általában nem is a kutya mérete szokta elriasztani, bár egyes fajtáknál az sem elhanyagolható tényező, hanem az állat hangja, ami felveri környéket.

4. Fontos a jó szomszédi viszony!
Nem csak a világbékének, a hétköznapi nyugodt életnek is az egyik alapfeltétele, hogy ápoljunk jó kapcsolatot a szomszédainkkal. Ha elutazunk, vagy csak éppen nem vagyunk otthon, ők segíthetnek a legtöbbet abban, hogy szemmel tartsák az ingatlanunkat, és ilyenkor nagyon nem mindegy, milyen viszonyban vagyunk velük.

5. Soha ne tartsunk otthon sok készpénzt!
Bár az utóbbi években megnőtt például a dokumentumok és a személyes adatok iránti kereslet a bűnözők körében, a legkedveltebb zsákmány még mindig a készpénz, minden mást ugyanis pénzzé kell tenni. A nagyobb készpénzfelvételeket kifigyelhetik, és célzott betöréseket hajthatnak végre ezek megszerzésére, így az a legjobb védekezés, ha egyáltalán nem tartunk otthon nagyobb összegeket.

+1. Egyetlen óvintézkedés sem helyettesítheti a biztonságtechnikai rendszereket!
Lehetünk bármilyen óvatosak, egy igazán eltökélt és profi betörőnek sem a hevederzár, sem a házőrző kutya nem jelent leküzdhetetlen akadályt. Profikkal csak profik vehetik fel a küzdelmet. Aki valódi biztonságra vágyik, annak a kamerarendszer, a riasztórendszer és a távfelügyelet jelenti a megoldást! A CRITERION Távfelügyeleti Szolgáltatása Magyarország egész területén elérhető, és legmodernebb technológiák alkalmazásával védi ügyfelei otthonát és értékeit!