betörök kedvenc célpontjai

Bár a bűncselekmények száma folyamatosan csökken hazánkban, évente még mindig átlagosan 18-20 ezer betörés történik Magyarországon. Első ránézésre ez nem tűnik nagy számnak, ám ha alaposabban megnézzük, kiderül, hogy ez napi 50 illetéktelen behatolást, vagyis óránként 2 betörést jelent – ami már korántsem olyan megnyugtató adat. Persze, nem egyenletes ezeknek a bűncselekményeknek az eloszlása, egyes hónapokban, például decemberben, megnő a betörések száma, ám így se nagyon múlik el olyan nap hazánkban, amikor ne vetne szemet valaki más értékeire. Éppen ezért jó, ha tisztában vagyunk vele, a betörők milyen szempontok alapján választanak célpontot.

A legnépszerűbb ingatlantípusok
Az Országos Kriminológiai Intézet még 2014-ben 139 betörővel készített mélyinterjú alapján igyekezett feltérképezni a betörők gondolkodásmódját, és a válaszokból kiderült, milyen ingatlanokat kedvelnek a legjobban. A betörők toplistájának élén az új építésű kertvárosi ingatlanok állnak, mert azt feltételezik, hogy ezekben az átlagosnál tehetősebb emberek élnek. Ráadásul az a tapasztalatuk, hogy az épületek többsége nem rendelkezik megfelelő védelemmel. Sok tulajdonos azt hiszi, hogy a magas, zárt kerítés elijeszti a betörőket, ám ennek éppen az ellenkezője igaz, hiszen így nyugodtan dolgozhatnak, nem kell attól tartaniuk, hogy egy gyanakvó szomszéd vagy egy járókelő az utcáról észreveszi őket. A sorházak és a tanyasi ingatlanok szintén népszerű célpontok, a lakótelepi lakásokat azonban nem szeretik, mert az ott élők általában szerényebb jövedelemmel rendelkeznek, így nem éri meg a kockázatot a behatolás.

Mi segíti a betörőket?
A legtöbb betörés nem tart tovább negyedóránál, ám ehhez sokszor az ingatlan tulajdonosának „segítsége” is kell egy nyitva felejtett ajtó vagy ablak formájában. A bűnözők dolgát az is segíti, hogy sokan nem rendelkeznek pontos leltárral az értékeikről, így előfordul, hogy csak napokkal, esetleg hetekkel később veszik észre, hogy eltűnt valami, és olyankor sem tudják pontosan megmondani, mi mindent tulajdonítottak el a betörők. Ennyi idő elteltével pedig már nagyon nehéz kézre keríteni az elkövetőket.

Abban, hogy a betörések száma évről évre csökken, nagy szerepe van az egyre tudatosabb vagyonvédelemnek. Szerencsére mind többen választják a CRITERION Távfelügyelet által telepített vagyonvédelmi rendszereket és a riasztórendszerekhez kapcsolódó Távfelügyeleti Szolgáltatását, amely 24 órás diszpécserszolgálatának és személyre szabott kialakításának köszönhetően az egyik leghatékonyabb módja a betörők távoltartásának és értékeink védelmének.

Forrás :https://www.hellovidek.hu/eletmod/2019/02/12/friss-bunterkep-ezek-a-legbiztonsagosabb-telepulesek-most-magyarorszagon
https://hvg.hu/itthon/20140629_rendorseg_betoresek_okri_kutatas