érdekességek a betörésekről

Több cikkben is foglalkoztunk már a betörők trükkjeivel és gondolkodásmódjával, de minél többet tud valaki a betörések elkövetési módjáról, annál nagyobb esélye van megelőzni azokat, ezért most néhány érdekes statisztikát szeretnénk megosztani olvasóinkkal. A betörési szokások természetesen országonként és vidékenként eltérőek, mégis vannak olyan általános jellemzők, amelyek szinte mindenhol érvényesek.

Behatolási pont
A betörők az esetek 34%-ában a bejárati ajtón, az esetek 23%-ában pedig egy földszinti ablakon keresztül hatolnak be a lakásba. Ráadásul sokszor úgy, hogy ehhez semmilyen eszközt nem kell használniuk, a tulajdonos ugyanis „előzékenyen” nyitva hagyja számukra.

Népszerű célpontok
A betörők kedvence egyértelműen a készpénz, ugyanis annak pénzzé tételével már nem kell vesződniük. Szorosan utána következnek a laptopok, okostelefonok, tabletek, illetve az elektronikai eszközök. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára az arany és egyéb ékszerek férnek fel még. Itt érdemes megjegyezni, hogy a legdinamikusabban növekvő üzletág a személyes adatok eltulajdonítása, vagyis az igazolványok, útlevelek, bankkártyák legalább olyan értékesek a betörők számára, mint a bankjegyek.

A postás mindig kétszer csenget
Közhely, hogy a tettes mindig visszatér a bűncselekmény színhelyére, de attól még igaz. A statisztikák szerint a betörés áldozatává vált otthonok 51%-ába egy hónapon belül újra betörnek. De még ha nem is ugyanabba az ingatlanba, a környékre biztosan visszatérnek, szóval ha a szomszédunkban betörés történt, érdemes elgondolkodnunk azon, hogyan tehetjük biztonságosabbá otthonunkat.

Milyen az átlagos betörő?
Ha hinni lehet a statisztikáknak, akkor a betörések elkövetői legtöbbször 25 évnél fiatalabb férfiak, akik az áldozat közelében laknak, esetleg ismerik is célpontjukat. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden fiatalember potenciális betörő lenne, inkább arra utal, hogy ebből a „szakmából” könnyen ki lehet öregedni.

Mint a villám
Betörőnek lenni kockázatos „hivatás”, ezért akik ezt a karriert választják, igyekeznek csökkenteni a kockázati tényezőket, leginkább azzal, hogy próbálnak minél gyorsabban végezni. Felmérések szerint egy átlagos betörés legfeljebb 8-10 percig tart, vagyis ennyi idő általában elegendő ahhoz, hogy a bűnöző behatoljon, összeszedje a legértékesebb holmikat, majd távozzon.

Mi lehet a megoldás? Az alapvető óvintézkedések betartásán túl azzal tehetjük a legtöbbet szeretteink és értékeink biztonságáért, ha személyre szabott távfelügyeleti szolgáltatást választunk az otthonvédelem garantálására. A CRITERION Távfelügyeleti szolgáltatása a legmodernebb eszközökkel és technológiával óvja ügyfelei nyugalmát!