A gépjárművédelem és a tévhitek

Széles körben elterjedt tévhitekkel és hiedelmekkel az élet minden területén találkozhat az ember. Sokan például a mai napig hisznek Attila hun király háromkoporsós temetésében, noha ezt már számtalan történész cáfolta, mint ahogy rengetegen meg vannak győződve arról, hogy a kínai nagy fal a Holdról is látszik, pedig valójában már 300 km magasból is alig kivehető. Nem csoda hát, hogy az autólopásokhoz illetve a gépjárművédelemhez is számos tévhit kapcsolódik. Ezek közül szedtünk össze néhányat.

„Főként az újabb, nagy értékű modelleket lopják”
Az évenként közzétett lopási statisztikákat böngészve egyértelműen megállapítható, hogy ez nem igaz. Ennek főként az az oka, hogy a lopott autók egészben szállítása manapság rendkívül kockázatos, ezért az erre szakosodott bűnbandák már elsősorban a gépjármű alkatrészként történő értékesítésére koncentrálnak. A lopási listák élén így mindig az úgy nevezett „népautók” állnak, a tolvajok azon tulajok alkatrészigényét igyekeznek kielégíteni, akik nem márkaszervizbe hordják négykerekűjüket.

„Már a legolcsóbb gépjárművédelmi eszköz is minimálisra csökkenti a lopás veszélyét”
Egy hipermarketben kapható pár ezer forintos kormányzár kizárólag akkor tekinthető hatékony védelemnek, ha az autónk közelében parkol egy ugyanolyan modell kormányzár nélkül. Ebben az esetben a tolvaj valószínűleg az utóbbit fogja választani, mert ösztönösen a kisebb ellenállás felé mozdul. A profikat azonban (márpedig manapság egyre kevesebb az amatőr tolvaj) mindössze néhány másodperc plusz munkára késztetik ezek a nem túl jó minőségű eszközök, így hatékony gépjárművédelmet semmiképpen sem jelentenek.

„Az új autókban gyárilag szerelt lopásgátló van, nincs szükség további védelemre”
Tény, hogy a modern személygépkocsik valóban rendelkeznek gépjárművédelmi eszközökkel, ám ezeknek kivétel nélkül mind ugyanaz a gyengéje: a kiismerhetőség. Mivel a többi alkatrészhez hasonlóan ezek a megoldások is sablon alapján készülnek, nem nehéz hozzájutni részletes leírásukhoz, így gyakorlatilag bárki megtanulhatja kikerülni vagy hatástalanítani őket.

Tévhit az is, hogy létezik ellophatatlan autó, az viszont nem, hogy a CRITERION Távfelügyelet gépjárművédelmi szolgáltatása a lehető legnagyobb mértékben megnehezíti a tolvajok dolgát, ami többek között a 24 órás távfelügyeletnek, a műholdas helymeghatározásnak, illetve a lopáshelyzetben alkalmazott távleállításnak köszönhető. Bízza autóját a CRITERION-ra, mi megvédjük!