gépjárművédelem

Amióta a gépjárművek szélesebb néprétegek számára is elérhetőek, minden tulajdonos törekszik rá, hogy megóvja autóját a tolvajoktól. Nem is alaptalan a félelmük, hiszen a nagy értékű és egyben gyors menekülésre is alkalmas eszközök kirívóan népszerűek a bűnözők körében – a készpénz és az ékszerek után a leggyakrabban eltulajdonított vagyontárgy a gépjármű. Éppen ezért nem meglepő, hogy az elmúlt bő egy évszázad az autótolvajok és a védelmi rendszerek párharcáról, illetve folyamatos fejlődéséről is szólt.

Gépjárművédelem zárakkal
A legkorábbi gépjárművédelmi rendszert csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak, ez a „rendszer” ugyanis egy fizetett sofőr volt, aki állandóan az autó közelében tartózkodott, hogy megakadályozza annak meglovasítását. Mivel az autósok többsége ezt nem engedhette meg magának, a gyártók kénytelenek voltak valami olcsóbb megoldást kitalálni. Az első általánosan elterjedt ötlet a kivehető kormánykerék volt, amely nélkül valóban nehéz lett volna elhajtani a járművel. A következő lépcsőfokot a zárak jelentették, amelyek részben a mai napig használatosak.

Gépjármű-riasztók
A legelső riasztót 1913-ban alkotta meg egy denveri rab, akinek neve nem maradt fenn az utókorra. Manapság a gépjármű-riasztókat két csoportra szokás osztani: a gyártó által gyárilag beépített eszközökre és az utólag beszerelt riasztókra. A gyárilag beépített riasztókat jellemzően egy távirányítóval lehet hatástalanítani, míg az utólag beszerelt eszközöket sokszor egy a gépjárműben elrejtett kapcsolóval lehet elhallgattatni.

Műholdas távfelügyelet
A legmodernebb módszer a GPS-alapú gépjármű távfelügyelet, ami gyakorlatilag ellophatatlanná teszi az autót, hiszen a műholdas nyomkövető rendszer minden pillanatban pontosan meg tudja határozni a jármű tartózkodási helyét. A CRITERION Gépjárművédelmi szolgáltatását választó tulajdonosok nyugodtan alhatnak, hiszen a gépjárműbe szerelt biztonsági rendszer jelzéseit egy távfelügyeleti központ fogadja, ahol a beérkező információkat diszpécserek dolgozzák fel, és illetéktelen indítás esetén távleállítást alkalmaznak, illetve értesítik a hatóságokat.