blog kép vigyázz az autódra

Egyes statisztikák szerint az autólopások és autófeltörések 40-50%-a a tulajdonos hibájából következik be. Úgy tartja a mondás, hogy a riasztó és a távfelügyelet a rablóktól megvéd, de önmagunktól nem. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket az autótulajdonosok el szoktak követni!

„Csak egy másodpercre ugrottam ki!”
Járó motorral magára hagyni egy autót olyan, mint működő hajszárítóval a kádba ugrani. Nem túl okos dolog. Számtalan olyan helyzet akadhat, amikor kényelmesebb nem leállítani a motort, hiszen csak a kaput akarjuk becsukni, csak azt a leveled szeretnénk feladni, vagy éppen melegítjük az autót, de eszünkbe jut, hogy valamit a házban felejtettünk. Mindannyian ismerjük a mondást, hogy alkalom szüli a tolvajt. Ami nem jelenti azt, hogy mindenkiből tolvaj lesz, akinek alkalma nyílik rá, de jobb félni, mint megijedni. A hatékony értékvédelem mindig az alapvető óvintézkedéseknél kezdődik, és autók esetében az első számú szabály így szól: soha ne hagyjuk magára járó motorral a járművet!

„Nem volt semmi abban a táskában!”
A járművek ellen elkövetett bűncselekmények 75%-ában nem az autót lopják el, hanem a benne található értékeket, esetleg alkatrészeket. Éppen ezért nagyon fontos, hogy soha ne hagyjunk semmit az autó utasterében. Gyakori tévhit, hogy ha valamit berakunk egy táskába, és így nem látszik, mi az, akkor biztonságban van. A tapasztalat azonban épp az ellenkezőjét mutatja. Egy ülésre dobott táska sokkal vonzóbb a tolvajok számára, mint egy ott felejtett mobiltelefon, hiszen a táskában akár aranyrudak is lehetnek, nem igaz? Soha ne becsüljük alá egy rabló képzelőerejét!

„Máshol nem volt parkolóhely!”
Általánosságban elmondható, hogy oda nem szabad parkolni, ahová másnak sem tanácsolnánk. A kivilágítatlan mellékutcák és a bevásárlóközpontok őrzés nélküli parkolói az autótolvajok kedvenc vadászterületei közé tartoznak. Biztonságos parkolóhelyet persze nem könnyű találni, de nem is lehetetlen. Főleg akkor érdemes kicsit kitartóbban keresgélni, ha egész éjszakára vagy több napra magára akarjuk hagyni a járművet.

Ha teljes biztonságban akarja tudni autóját, válassza a CRITERION gépjárművédelmi szolgáltatását, amely az autóba szerelt műholdas nyomkövető mellett riasztót és számos védelmi funkcióval rendelkező kiegészítőt is tartalmaz. Többek között a motor távleállítására is lehetőség van, ha a beérkező jelek alapján a 24 órás diszpécser-szolgálat úgy ítéli meg, hogy lopás történt. Bízza ránk járművét, és nyugodtan alhat!