betörő

Az egyik legnagyobb európai biztosító nemrégiben közzétett statisztikája szerint viszonylag pontosan körülírható, milyen típusú ingatlanok szerepelnek a betörők kívánságlistájának élén. Érdemes végigböngészni a felsorolást, hiszen akinek az ingatlana minden szempontból megfelel a betörők igényeinek, az számíthat rá, hogy a tolvajok hamarosan tiszteletüket teszik nála vagy a szomszédságban, és jobban jár, ha megteszi a szükséges óvintézkedéseket, mielőtt bekövetkezik a baj.

A környék
Szakállas közhely, hogy ingatlanvásárlásnál csak három dolog számít: a környék, a környék és a környék. Elvégre a fürdőszobát fel lehet újítani, a nyílászárókat pedig ki lehet cserélni, de a kellemetlen szomszédoktól már sokkal nehezebb megszabadulni, ahogyan egy városrész adottságain sem nagyon lehet változtatni. A betörők számára a jelek szerint szintén nagyon fontos a környék. Aligha okoz meglepetést, hogy a falvakban, kisebb településeken jóval kevesebb a betörés, hiszen az ilyen helyeken mindenki ismer mindenkit, és azonnal feltűnést kelt egy terepszemlét tartó vagy gyanúsan viselkedő idegen. Éppen ezért a betörők kedvencei a nagyobb városok rendezett, de nem túl rendezett környékei, ahol a lakók életszínvonala elég magas ahhoz, hogy a betörőknek ne kelljen üres kézzel távoznia, de annyira azért nem, hogy mindenki megengedhesse magának a legmodernebb biztonsági berendezéseket.

Biztonsági berendezések hiánya
A jól látható helyre felszerelt biztonsági kamerák, a masszív, nehezen feltörhetőnek látszó bejárati ajtók, a házőrző kutyák vagy a riasztóberendezések mind-mind olyan tényezők, amelyek nem teszik vonzóvá az adott célpontot egy betörő számára. Minden betörő ezeket keresi először, amikor szemügyre vesz egy ingatlant, és ha nem talál arra utaló jelet, hogy a tulajdonos megtette a megfelelő óvintézkedéseket otthona védelmében, azt úgy értékeli, mint felhívást keringőre.

Ügyelj a látszatra!
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a közösségi oldalak nem a barátaink, ha otthonunk védelméről van szó. Lehet, hogy egy fürdőruhás kép a tengerpartról begyűjt néhány száz lájkot, de ha akár egyetlen olyan emberhez is eljut az információ (miszerint nem vagyunk otthon), akinek hátsó szándékai vannak, nagy árat fizethetünk a rövid életű népszerűségért. A betörők persze nem csak a Facebookról szerzik az információkat, árgus szemekkel figyelik az arra utaló árulkodó jeleket (postaládából kicsorduló reklámok, nappal is leeresztett redőnyök, elmaradt fűnyírás), hogy az ingatlan átmenetileg üres.

Összefoglalva tehát a nagyobb városok jó, de nem a legjobb környékein található, hosszabb-rövidebb ideig üresen álló ingatlanok vannak a legnagyobb veszélyben, főként akkor, ha a tulajdonos semmilyen külön óvintézkedést nem tett háza vagy lakása védelmében. Az ország összes településén elérhető CRITERION Távfelügyeleti Szolgáltatás azonban olyankor is megvédi értékeinket, amikor nyaralni megyünk. Aki a CRITERION-t választja, annak nem kell többé otthona biztonsága miatt aggódnia.