nő beszélget egy biztonságiőrrel

Annak ellenére, hogy a bűnözést sokan az erőszakkal azonosítják, a legtöbb vagyon elleni bűncselekmény elkövetésénél nem történik erőszak. Ennek legfőbb oka, hogy a bűnözők többsége maga is visszariad az erőszakos cselekedetektől, és amikor az elkerülhetetlennek tűnik, akkor inkább lemondanak a kinézett zsákmányról, és más célpont után néznek. Éppen ezért olyan népszerűek a betörők körében azok a csalások és átverések, amelyek segítségével tettlegesség nélkül foszthatják ki áldozataikat.

Ne higgy a filmeknek!
Akadnak olyanok, akik a vadon élő állatokkal kapcsolatos balesetekért elsősorban a Disney-t teszik felelőssé, hiszen minden gyerek látta Hófehérkét, amint az erdőben ülve énekel, és közben madárkák, nyuszikák, mókusok, mosómedvék, őzek vigasztalják. Aki találkozott már erdei állatokkal, az pontosan tudja, mennyire hamis ez a kép, és milyen veszélyekkel járhat az, ha akár csak egy mókusnak megpróbálja megsimogatni a kicsinyeit. A betörésekkel kapcsolatban ugyanígy átvernek bennünket a hollywoodi alkotások. A valóságban a betörők többsége nem feszítővassal vagy akrobatikus ügyessége révén jut be a lakásokba, hanem furfanggal.

Ne engedj be idegeneket!
A trükkös tolvajok egyik legvisszataszítóbb módszere, amikor egyedül élő, idős embereket szemelnek ki, és őket igyekeznek valamilyen átveréssel megfosztani értékeiktől. Az idősek azért számítanak a legnépszerűbb célpontnak, mert szinte mindig tartanak otthon nagyobb mennyiségű készpénzt, többnyire barátságosak és hiszékenyek, illetve a betörőknek akkor sem kell komolyabb ellenállástól tartaniuk, ha a potenciális áldozat esetleg gyanút fog. De hogyan jutnak be a lakásba?

A leggyakoribb átverések
Gyakori trükk, hogy a betörők gázóra-leolvasónak, telefonszerelőnek, közvélemény-kutatónak vagy egyéb félhivatalos személynek adják ki magukat, majd valamilyen módon – pl. pénzváltás ürügyén – kifigyelik, hol tartja a tulajdonos a készpénzt. Ezután már csak annyi a teendőjük, hogy egy pár másodpercre eltereljék a gyanútlan célpont figyelmét, mondjuk, kérnek tőle egy pohár vizet, majd felmarkolják a zsákmányt, és elszelelnek. Szintén népszerű és sajnos évek óta hatékony módszer az „unokázás”, amikor idős embereket azzal hívnak fel, hogy az unokájuk nagy bajban van, azonnal szüksége van egy nagyobb összegre, és érte küldi egy ismerőst, aki átveszi.

Akárcsak a trükkös autólopások, a trükkös betörések ellen is az óvatosság a leghatékonyabb védekezés, de vannak helyzetek, amikor az is kevés. Ezek ellen nyújt védelmet a Magyarország egész területén elérhető CRITERION Távfelügyeleti Szolgáltatás és Riasztórendszer, amelynek jelzéseit 24 órás diszpécser-szolgálat figyeli.