ellopott autó

Autólopás áldozatává válni mindig kellemetlen, nem ritkán traumatikus élmény. De autólopás és autólopás között is van különbség. A legnehezebben általában a trükkös autólopások áldozatai tudják feldolgozni a történteket, járművük mellett ugyanis még egy fontos dolgot elveszítenek: az emberekbe vetett bizalmukat. De mi is az a trükkös autólopás?

Mitől trükkös?

Trükkös autólopásnak azt nevezzük, amikor az autó tulajdonosát valamilyen csellel vagy elterelő hadművelettel rábírják, hogy hagyja őrizetlenül járművét vagy adja át annak kulcsát, így a tettesek erőszak nélkül eltulajdoníthatják az autót. Ehhez minden esetben szükség van az autó tulajdonosának figyelmetlenségére vagy túlzott naivitására, ezért fokozott elővigyázatossággal kivédhető, de ennek az az előfeltétele, hogy soha senkiben ne bízzunk meg.

A leggyakoribb módszerek

A trükkös autótolvajok módszerei igen változatosak, éppen ezért nem nagyon lehet felkészülni rájuk. Előfordul, hogy eladásra hirdetett nagy értékű autó potenciális vevőiként jelentkeznek, egy óvatlan pillanatban kicserélik a pótkulcsot, majd várnak a kedvező alkalomra, hogy az autó őrizetlenül maradjon. Szintén gyakori trükk, hogy hátulról szándékosan belekoccannak egy szabályosan haladó autóba, majd amikor a felháborodott sofőr kiszáll, a tolvaj közelben várakozó bűntársa beugrik a volán mögé, és elhajt a kocsival. Olyanról is hallottunk már, amikor valaki az út szélén fekve, baleset áldozatának kiadva magát csalta ki a sofőrt a volán mögül, hogy aztán társa lecsaphasson a néhány pillanatra őrizetlenül hagyott járműre.

Védekezés

Mivel a módszerek száma szinte végtelen, nehéz általános megoldást találni ellenük, de néhány alapvető szabály betartása segíthet abban, hogy ne váljunk áldozatokká. A legfontosabb: bármilyen rövid időre szállunk ki az autóból, mindig vegyük ki belőle a kulcsot, és zárjuk be az ajtót. A pótkulcsot soha ne adjuk át másnak, amíg az autó a mi tulajdonunkban van. Legyünk óvatosak – az egészséges bizalmatlanság néha milliós értékek elvesztésétől óvhat meg.

Aki valódi biztonságban szeretné tudni a járművet, annak ajánljuk a CRITERION Távfelügyelet Gépjárművédelmi szolgáltatását, amely 24 órás védelmet biztosít, folyamatosan figyeli a beérkező jelzéseket, riasztás esetén azonnal értesíti az ügyfelet, lopáshelyzetben pedig intézi a motor távleállítását, így a tolvajok egy trükkös lopás esetén sem jutnak messzire a meglovasított járművel! Bízza autója védelmét a CRITERION-ra, nálunk jó kezekben lesz!