lift fogságában

Aki szorult már be liftbe vagy felvonóba, az tudja, hogy a szűk, többnyire ablaktalan kabinban másképp telik az idő. A percek óráknak tűnnek, egy óra pedig az örökkévalóságnak, ezért nem mindegy, milyen gyorsan érkezik meg a felmentő sereg, amely kiszabadítja a bajba jutott liftezőket. Szerencsére a felvonó távfelügyelet megoldást kínál erre a problémára.

Hány felvonó van Magyarországon?

Jelenleg több mint 30 ezer felvonó üzemel hazánkban, ami a népességre vetítve viszonylag alacsony szám az Európai Unióban. Az igazán riasztó adat az, hogy ezek túlnyomó többsége 30-40 éve épült tízemeletes házakban teszi a dolgát. Mivel ezeknek a felvonóknak a tervezett élettartama 20 év, ráadásul egy 40 lakásos társasházban igen nagy igénybevételnek vannak kitéve, viszonylag gyakori a felvonók meghibásodása, ami a nyilvánvaló kellemetlenségeken túl – hosszadalmas lépcsőzés, áruszállítás ellehetetlenülése – akár maradandó klausztrofóbiás traumát is okozhat annak, aki éppen bent reked egy csütörtököt mondott liftben.

Mi az a klausztrofóbia?

A klausztrofóbia a zárt terektől és a bezártságtól való súlyos, szorongásos félelem, ami nem ritkán pánikrohamhoz vezet. Beszorulni egy rozoga, ablaktalan liftbe valahol a hetedik és a nyolcadik emelet között minden klausztrofóbiás rémálma. Márpedig egy tanulmány szerint a Föld lakosságának kb. 7%-a klausztrofóbiás, ami azt jelenti, hogy Magyarországon ez közel 700 ezer embert érint. A vizsgálatok bizonyítják, hogy a klausztrofóbia nem örökletes, genetikai betegség, hanem szinte mindig egy korábbi trauma hatására alakul ki. Tehát aki egyszer beszorul egy liftbe, az jó eséllyel élete hátralévő részére klausztrofóbiássá válik.

Mi a megoldás?

Törvény írja elő, hogy a felvonókban kötelező vészjelzőt elhelyezni, hogy a szerencsétlenül járt utazók ne csak dörömböléssel tudják felhívni magukra a figyelmet. Az azonban nagyon nem mindegy, hogy a vészjelző kit riaszt. Amelyik társasház a CRITERION Felvonó Távfelügyeleti Szolgáltatását veszi igénybe, annak vészjelzéseit 24 órás diszpécserszolgálat fogadja. Amennyiben a mentési feladatokkal is CRITERION van megbízva, a járőrszolgálat legfeljebb 30 percen belül megérkezik a helyszínre, hogy megkezdje a mentést.