tűzjelző füstben

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy 21. században bizonyos dolgoktól, amelyektől nagyszüleink tartottak, nekünk már nem kell félnünk. Sokak szerint az emberiség fejlődésének köszönhetően ugyanúgy magunk mögött hagytuk a tűzvészeket, akárcsak az éhínségeket vagy a lakosságokat megtizedelő járványokat. Ez azonban csak részben igaz, mert egész városokat elpusztító tűzvészek valóban nem szoktak már előfordulni, a tűzvédelem azonban bizonyos szempontból fontosabb, mint valaha.

Megdöbbentőnek tűnhet, de Magyarországon átlagosan évente 6-7 ezer lakástűz keletkezik. Bár ezek eloszlása nem egyenletes – a téli hónapokban sokkal gyakoribbak a tűzesetek –, ez mégis azt jelenti, hogy átlagosan körülbelül másfél óránként gyullad ki egy lakás hazánkban. Ráadásul ezek túlnyomó többsége emberi mulasztásra vagy gondatlanságra vezethető vissza. Nézzük, melyek a leggyakoribb okok!
A legtöbb lakástűz a konyában keletkezik, de komoly kockázatot jelentenek a fűtőberendezések és az elektromos berendezések is, illetve sok tűzeset egyértelműen összefüggésbe hozható a dohányzással. A sütőben meggyulladó étel vagy a serpenyőben lángra kapó olaj nagyon veszélyes lehet, de a fűtőberendezések közelében túlhevülő és kigyulladó bútorok is porig égethetnek egy lakást. A dohányzás nem csak az egészségre ártalmas, de akár tüzet is előidézhet, ha kiborul a hamutartó, vagy égő cigarettával a kézben alszik el valaki.
Mivel a háztartásokban egyre több a nagy fogyasztású eszköz, gyakori ok az elektromos hálózat túlterhelése. Sok lakásban elavultak az elektromos vezetékek, mert beszerelésük időpontjában még nem lehetett sejteni, hogy ekkora terhelésnek lesznek kitéve. Éppen ezért a nyári kánikula legmelegebb napjai sem veszélytelenek, mert a csúcsra járatott klímaberendezések nagy energiaigénye komoly kockázatot rejt.

Jó minőségű tűzjelző és füstérzékelő berendezések használatával csökkenthető a lakástűz kialakulásának veszélye, de ha teljes biztonságban akarja tudni otthonát, válassza a CRITERION tűz-távfelügyeleti szolgáltatását, amely 0-24 óráig a legfejlettebb GPRS technológiájú kommunikátor segítségével jelzi, ha tűz ütne ki az ingatlanban, és azonnal riasztja a területileg illetékes tűzoltóságot. A CRITERION megvédi otthonát!