201906-2-oreg-auto-nem-ven-auto-874

Bár évről évre csökken a lopott autók száma, sokan azon a véleményen vannak, hogy egyetlen ellopott személygépkocsi is túl sok (főleg ha az éppen a miénk), ezért idén is nagy érdeklődéssel olvastuk az ORFK 2018-ban ellopott autókra vonatkozó statisztikáját. Annak ellenére, hogy a rendőrség évek óta a csak márkák szerinti összesítést tesz közzé – típusokra vonatkozó információk nélkül –, így is érdekes tendenciák olvashatóak ki a számokból.

A tavalyi évben 1023 gépjárművet loptak el Magyarországon, ebből 771 volt a személyautó. Mint mindig, idén is érvényesült az a tétel, hogy számszerűen azok a márkák a legnépszerűbbek a tolvajok körében, amelyekből a legtöbb fut az utakon, így nem jelentett meglepetést, hogy 2018-ban is a Volkswagen, a Ford és az Opel végzett az első három helyen (a tolvajok másik nagy kedvence, a Suzuki az ötödik helyre futott be). Hogy éppen melyik márka kerül a dobogó első vagy második fokára, az évente változik, vezető pozíciójuk azonban megingathatatlannak tűnik. A Datahouse adatai szerint a tavalyi évben 60 különböző márka új autói kerültek forgalomba az országban, és mivel léteznek olyan márkák is, amelyek már jó ideje nem gyártanak új autókat, becslések szerint 80-100 különböző márka járművei furikáznak a magyar utakon.

Éppen ezért érdekes, hogy a top 20-ba a Lada és a Trabant is befért 17 illetve 7 ellopott járművel. Még elgondolkodtatóbb ez az adat, ha azt is megvizsgáljuk, hogy a forgalomban lévő járművek számához hogyan aránylik az eltulajdonított gépkocsik száma. A veszélyeztetettség szerinti rangsorban a Volkswagen, a Ford és az Opel már nem fért fel a dobogóra, a Suzuki kis híján a top 20-ból is kiszorult, az élre pedig három olyan márka került, amelyre valószínűleg kevesen tippeltek volna: Trabant, BMW, Lada.

A Trabant és a Lada „sikerének” valószínűleg az az oka, hogy ezeknél a márkáknál egyre nehezebb alkatrészhez jutni, miközben reneszánszukat élik a KGST-márkák jó állapotban megőrzött, veterán példányai.

Ellophatatlan autó nem létezik, de vannak módszerek, amelyekkel minimálisra csökkenthetjük annak valószínűségét, hogy éppen mi négykerekűnket lovasítják meg. A CRITERION Távfelügyelet Gépjárművédelmi szolgáltatása 24 órás védelmet biztosít, folyamatosan figyeli a beérkező jelzéseket, lopáshelyzetben intézi a motor távleállítását, riasztás esetén azonnal értesíti az ügyfelet, ha pedig indokolt, az ország egész területén bevonja a rendvédelmi szerveket!