6-dolog-874

Biztosan vannak, akiknek már a könyökükön jön ki a jó tanács, hogy lehetőleg minél kevesebb személyes infót osszunk meg magunkról a közösségi oldalunkon, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a Facebook nem ellenőrzi a felhasználók szándékait, ezért olyan adatokat, amelyeket nem szeretnénk az ellenségeink tudtára adni, ne osszunk meg a barátainkkal se, mert nem tudhatjuk, végül kikhez jutnak el.

Sokan írtak már arról, mennyire „okos” dolog a főnökünket szidni a Facebookon, vagy hogy a pedofilok előszeretettel csemegéznek a közösségi oldalakra feltöltött gyerekfotók közül, ezért ezekre a témákra most nem is vesztegetnénk szót, inkább arra a hat dologra koncentrálunk, amit soha ne osszunk meg másokkal, ha nem szeretnénk betörés áldozataivá válni.

  • Lakcím – nehéz érvet találni amellett, hogy kiírjuk a pontos lakcímünket a Facebookra, hiszen a barátaink feltehetően tudják, a rosszakaróinknak pedig aligha akarjuk a tudtára adni, ennek ellenére tény, hogy rengetegen elkövetik ezt a hibát, a bűnözők pedig köszönik szépen, élnek a lehetőséggel.
  • Meghívások – kétségkívül jólesik eldicsekedni azzal, hogy estére vendégségbe, moziba vagy éppen színházi előadásra vagyunk meghívva, de ha egy betörő szemével nézzük az efféle információkat, mindegyik ugyanazt jelenti: nyugodtan jöhetsz, nincs otthon senki!
  • Anyagi helyzet – akár milliomosok vagyunk, akár a középosztályhoz tartozunk, ennek fitogtatása vagy reklámozása nem válik hasznunkra. Mindig lesznek olyanok, akik irigyek ránk megszerzett vagyontárgyaink miatt, és ha ezeket világgá kürtöljük, ne lepődjünk meg, ha egy nap be is jelentkeznek érte.
  • Pontos tartózkodási hely – jól mutat a profilunkon, amikor látják a barátaink, hogy éppen melyik menő étteremben vagy szórakozóhelyen tartózkodunk, de ezzel egyben azt is eláruljuk minden ismerősünknek, hogy milyen messze vagyunk az otthonunktól.
  • Fényképek a nyaralásról – semmi gond azzal, ha utólag kiposztolja valaki, hogy milyen jól érezte magát Horvátországban vagy Bora-Borán, de ha ragaszkodunk hozzá, hogy minden barátunk abban a pillanatban értesüljön róla, hogy milyen jó dolgunk van, amikor éppen egy másik országban nyaralunk, akkor ne lepődjünk meg azon, ha hazatérve egy kirámolt lakás vár ránk.
  • A lakás elrendezése – néhány fotó a nappaliról, egy kis videó az új lakásról? Biztonsági szempontból ennél nagyobb baklövést aligha követhetünk el, mert ezzel gyakorlatilag egy alaprajzot adunk a betörők kezébe, akik így már felkészülten érkeznek, és tudják, mit hol keressenek.

Az online jelenlét korlátozása természetesen nem jelent garantált védelmet a betörések ellen, de lényegesen csökkenti azok valószínűségét, aki azonban valódi biztonságra vágyik, az válassza az ország egész területén elérhető CRITERION riasztórendszereket és a hozzá kapcsolódó távfelügyeleti szolgáltatást, amely a nap 24 órájában figyeli az ingatlant, és azonnal riaszt, ha illetéktelen behatolást észlel.